Deel dit:

Cliëntbegeleider zijn bij mijn bewoners betekent ook stevig in je schoenen staan.

Peter Huijnen, senior cliëntbegeleider

Terrein Pepinusbrug in Echt biedt een beschermde omgeving voor leven, wonen, werken en ontspanning. Enkele woningen vormen de thuisbasis voor mensen met ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’, om het met een vakterm te zeggen. Cliënten die hun hulpvraag, wens of behoefte ook uitdrukken via gedrag. Cliëntbegeleider zijn bij deze bewoners betekent stevig in je schoenen staan. Het betekent ook dat je voor een bewoner ‘de belangrijke ander’ bent: jouw begeleiding bepaalt voor een groot stuk hoe iemands dag eruit ziet. Zo iemand is Peter, senior cliëntbegeleider.

Ontdek het werkveld gehandicaptenzorg

Band opbouwen
“Het mooiste aan werken met deze doelgroep, dat is de echtheid van de cliënten”, vertelt Peter hierover. “Als ze boos zijn, zijn ze echt boos en als ze blij zijn, zijn ze echt blij. De uitdaging zit hem er voor mij in om een band op te bouwen met de cliënt. Dat laat je toe om hem of haar te helpen zo goed mogelijk door de dag heen te komen.”

Peter doet dit werk al sinds 1988 voor Pergamijn. Hij startte als leerling en groeide door, inmiddels is hij als senior cliëntbegeleider aan de slag.

Extra
“Bij de vroege dienst start je bijvoorbeeld met het doornemen van de rapportages van de vorige dag. Je begeleidt vervolgens het ontbijt en het klaarmaken voor dagbesteding. Ik doe ook mee aan de dagprogramma’s van de cliënten, zoals bijvoorbeeld een wandeling of fietstochtje gaan maken. Wat kantoorwerk en overleg met collega’s hoort erbij. Naast het werk op de groep had ik het op een gegeven moment nodig om extra uitgedaagd te worden. Dat kon binnen Pergamijn: ik geef nu ook trainingen de-escalerend werken aan collega’s.”

Ontdek de vacatures van Pergamijn!

Kijk naar de video waarin Peter nog meer vertelt over zijn werk! 

 

 

Bron: werkenbijpergamijn.nl