Deel dit:

Een bijbaan in zorg en welzijn: waarom zou je dat doen?

Een bijbaan in de zorg lijkt je wel iets, maar weet je niet precies waar en als wat? Bekijk hier waar je een bijbaan (én vakantiebaan) in zorg en welzijn kunt vinden. Kies jouw ultieme bijbaan!

In welke werkvelden kun je een bijbaan vinden?

De werkvelden die het meest op zoek zijn naar werkstudenten zijn de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Stuk voor stuk uitdagende en veelzijdige werkvelden waar je de keuze hebt uit allerlei functies. Het ligt er maar net aan wat voor ervaring je momenteel hebt én nog wilt opdoen. In de ouderenzorg zijn ze bijvoorbeeld veel op zoek naar studenten van opleidingen helpende, verzorgende IG en verpleegkundige, terwijl je in de thuiszorg ook zonder zorgdiploma als huishoudelijke hulp aan de slag kunt.

Heeft een ander werkveld jouw voorkeur? Dat kan! In het ziekenhuis zijn bijvoorbeeld om verpleegkundigen en doktersassistenten in opleiding nodig bij de bloedafnamedienst. Ook in de jeugdzorg staan vacatures voor vakantiekrachten open, voor als sociaal werk je meer trekt. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld, dus neem af en toe een kijkje of maak een vacature-alert aan.

Ontvang de leukste vacatures in je mailbox!

Welke functies zijn geschikt als bijbaanbaan?

Als werkstudent zul je niet direct een functie met veel (eind)verantwoordelijkheid hebben. Maar je hoeft ook zeker niet de klusjes op te pakken die niemand anders wil doen. Je komt gewoon als volwaardig onderdeel van het team de organisatie versterken. Functies die veelal openstaan voor vakantiewerk zijn bijvoorbeeld:

  • Huishoudelijke hulp
  • Thuishulp
  • Helpende
  • Verzorgende IG
  • Verpleegkundige

Welke functie voor jou is weggelegd, is maar net afhankelijk van je interessegebied en je ervaring. Ook goed om te weten: een bijbaan of vakantiewerk in de zorg kan zowel fulltime als parttime, bijvoorbeeld als bijbaan of weekendkracht. Sommige vacatures zijn voor enkele dagen, andere voor enkele uren per week. Er zijn ook vacatures op oproepbasis. Kies wat bij jou past.

Heb je wel of geen zorgachtergrond?

Voor studenten van zorgopleidingen is vakantiewerk een ideale manier om alvast (meer) ervaring op te doen. Zonder zorgdiploma is het een perfecte eerste kennismaking. Uiteindelijk is waar je terecht komt en in wat voor functie, afhankelijk van je studeer- en werkervaring. Sommige vacatures vragen om een hbo- of mbo-niveau, voor anderen heb je nog helemaal geen zorgachtergrond nodig. Zo kan iedereen op zijn of haar manier de verschillende kanten van zorg en welzijn ‘proeven’.

Kies jouw werkplek

De meest bijbanen (en vakantiewerk) vind je dus in de thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Je kunt meestal aan de slag als huishoudelijke hulp, helpende, verzorgende IG en verpleegkundige. Voor sommige functies heb je een zorgachtergrond nodig, voor andere is dit niet nodig. En je hebt de keuze uit verschillende soorten dienstverbanden, van fulltime tot oproepbasis.

Benieuwd welke vacatures er open staan? Of staat jouw droombaan hier niet bij? Neem een kijkje in het vacatureoverzicht of neem gewoon eens contact op met een organisatie bij jou in de buurt. Overal in de zorg zijn we naarstig op zoek naar gemotiveerde medewerkers. Ook valt er met de meeste werkgevers wel iets te regelen dat aansluit op wat jij wilt. Kies jouw werkplek in zorg en welzijn! Wat past bij jou? Check alle mogelijkheden!

Ik volg een zorgopleiding         Ik volg geen zorgopleiding