Deel dit:

Ik ben Silvia, 40 jaar en werk als pedagogisch medenwerker.

Ik ben Silvia en ben 40 jaar oud en ben inmiddels 19 jaar geleden begonnen in de kinderopvang, nadat ik de SPW-opleiding heb gedaan. Tijdens de opleiding heb ik geproefd aan onderwijs, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en ook kinderopvang, waar toen ik met de opleiding begon eigenlijk mijn hart al lag.

Ik heb geruime tijd gewerkt in een antroposofische grondslag gestuurde kinderopvang. Daar heb ik  alle leeftijdsgroepen doorlopen, heb dus aan alle leeftijden mogen proeven. Daar heb ik ontdekt dat dreumesen/peuters en de BSO-ers echt wel een stukje voorliefde hebben. Met name de dreumesen/peuters  omdat daar heel veel eigenheid in zit en zij echt een heel grootse ontwikkeling doormaken. Dat eigen stukje ik dus en dat is wat ik heel mooi vind om ze daarin te mogen begeleiden.

In de groep wil ik er echt zijn voor mijn kinderen!

Wat heeft een kind van mij nodig kijkend naar het kind, dat heb ik echt uit mijn eerdere ervaringen meegenomen naar de ‘reguliere’ kinderopvang waar ik nu werk.
Elk kind heeft natuurlijk een stuk eigenheid, een eigen wijze waarop ze zoeken en kijken naar ontwikkeling, zonder dat ze zelf weten dat het met hun ontwikkeling te maken heeft en dat ze eigenlijk heel weinig nodig hebben om gestuurd, begeleid te worden in dat waar ze naartoe gaan, naar hun eigen ik en dat vind ik heel mooi in deze leeftijdscategorie.

Wat ik heel leuk vind is het begeleiden en observeren van kinderen, omdat je al observerend ziet wat een kind nodig heeft en dat je daarin kan sturen, maar dat je dat in een volle groep met kinderen aantekeningen moet maken vind ik lastig. Een laptop op tafel leidt kinderen erg af! Dat vinden ze heel interessant! Ik noteer daarom wat ik belangrijk vind ik met pen en papier en voer dit dan in in de tijd dat ik niet in de groep sta. 

Is dit beroep iets voor jou?

Silvia werkt als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. In de kinderopvang ben je zoveel meer dan alleen een ‘veredelde oppas’. Het is een intensief beroep dat om veel kennis en kunde vraagt. Zo draag je bij aan de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen.

Ontdek de kinderopvang       Ontdek het beroep pedagogisch medewerker