Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker werk je in het ziekenhuis of op poliklinieken waar patiënten vervelende ingrepen moeten ondergaan. In het ziekenhuis speel jij een grote rol in de operatiekamer. Het is voor aanvang van de operatie van belang dat alle benodigde apparatuur binnen handbereik is op het moment dat dat nodig is. Daar zorgt de anesthesiemedewerker voor. Ook assisteert deze persoon de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Als anesthesiemedewerker stel je de patiënt gerust tijdens dit proces en hou je gedurende de ingreep de vitale functies van de patiënt goed in de gaten.

Wat is een anesthesiemedewerker

Voor de functie van anesthesiemedewerker heb je focus en stalen zenuwen nodig. Jouw kennis komt namelijk van pas op een heel belangrijk moment: bij operaties in het ziekenhuis. Je werkt samen in een operatieteam van ongeveer zes mensen en iedereen heeft hierin zijn eigen taken. De anesthesiemedewerker is verantwoordelijk voor het klaarleggen van de materialen die gedurende de operatie nodig zullen zijn, maar gaat ook over de verdoving van de patiënt en zorgt ervoor dat het goed gaat met de patiënt. Dat betekent geruststellen voor en na die tijd, maar tijdens de operatie is de anesthesiemedewerker ook de persoon die continu de vitale lichaamsfuncties van de patiënt bewaakt. 

Wat doet een anesthesiemedewerker?

Voor, tijdens en na operaties voer jij onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesist zelfstandig bepaalde taken uit. Jij houdt (onder andere via beeldschermen) in de gaten of het goed blijft gaan met de patiënt en dus heb jij veel kennis over het menselijk lichaam. De vitale functies zijn hierin belangrijk: de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling. In deze rol is het dus zeker van belang dat je de operatietafel niet uit het oog verliest, controle houdt en gefocust blijft. Een mooie uitdaging!

Taken anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker heb jij een grote verantwoordelijkheid. Dit zijn taken waar je aan kunt denken bij deze functie:

  • De patiënt begeleiden voor, tijdens en na de operatie;
  • Operatieapparatuur klaarleggen voor de anesthesist;
  • Het onder narcose brengen van de patiënt;
  • Het plaatselijk verdoven van de patiënt;
  • De patiënt bewaken.

Aan de slag als anesthesiemedewerker

Ben jij goed gefocust en lijkt het jou wel wat om bij te dragen op momenten dat mensen volledig van jou afhankelijk zijn? Dan is de functie van anesthesiemedewerker iets voor jou. Jij zorgt ervoor dat de patiënt de operatie goed doorkomt en de behandeling achteraf positief heeft ervaren. Dat geeft veel voldoening.

Ontdek alle werkvelden

Salaris anesthesie medewerker

Klinkt deze functie jou tot nu toe goed in de oren? Dan ben jij vast nieuwsgierig hoeveel een anesthesie medewerker verdient. Op onze salarispagina nemen we je hier helemaal in mee, zodat je precies weet waar je aan toe bent als je aan deze uitdaging begint.

Naar alle salarissen in de zorg

Anesthesiemedewerker opleiding

Voordat je als anesthesiemedewerker aan de slag kunt, moet je een opleiding volgen. Tijdens deze opleiding begin je met een beroepsvoorbereidende periode. Deze duurt enkele maanden en hierbij combineer je het studeren met werkervaring door middel van meerdere korte stages in een ziekenhuis. Zo krijg je meteen mee hoe het er in de operatiekamer écht aan toegaat en leer je het snelst. Heb je dit goed doorstaan? Dan word je leerling-anesthesiemedewerker.

Leerling-anesthesiemedewerker

Als leerling-anesthesiemedewerker ga je echt aan het werk. Door je stages heb je een idee hoe het werkveld eruit ziet, maar nu ga je je opgedane kennis ook in praktijk brengen. Naast dit werken, blijf je studeren en het is afhankelijk van het ziekenhuis waar je werkt, hoe jouw leertraject er precies uit komt te zien. Elk operatiecomplex heeft namelijk een eigen praktijkleerplan en deze dient als basis voor de begeleiding tijdens jouw opleiding.

Het vak is breed en je leert heel veel. Denk aan de menselijke anatomie, maar ook aan farmacologie, anesthesiologische technieken en ziekteleer. Je leert tijdens deze opleiding zowel in theorie als in de praktijk hoe je met patiënten en medische technieken moet omgaan. 

Bekijk onze pagina met opleidingen om te ontdekken of de opleiding van jouw wens bij jou in de buurt aangeboden wordt.

Leonie neemt je in onderstaand filmpje mee in haar opleiding. 

Vacature anesthesiemedewerker

Ben jij benieuwd welke banen en er op dit moment beschikbaar zijn binnen deze functie? Neem dan een kijkje bij de vacatures die we voor je hebben verzameld. Weet je nog niet precies of je dit wilt? Dan is er de mogelijkheid om je te laten informeren tijdens onze oriëntatiemogelijkheden.

Twijfel je over deze functie?

En mocht je na het lezen van deze pagina nog twijfelen of deze functie iets voor jou is, dan helpen we jou graag om dat te ontdekken. Door middel van onze loopbaancoaching ontdek je welke zorgfunctie er echt bij jou past. Helemaal gratis.

Ik wil gratis loopbaancoaching