Kraamverzorgende

De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de verzorging en begeleiding van de moeder en haar baby. De kraamverzorgende assisteert de arts of verloskundige tijdens de bevalling en ondersteunt het gezin in de daarop aansluitende verzorgingsperiode. Een prachtig beroep en echt iets voor jou als het jou mooi lijkt om onderdeel te zijn van de eerste momenten tussen moeder en kind.

Kraamverzorgster

Omdat het vak van kraamverzorgende gemiddeld gezien vaker wordt uitgevoerd door een vrouw zijn we vaak geneigd een kraamverzorgende automatisch een kraamverzorgster te noemen. Maar vergis je niet! Er zijn ook mannen die voor dit beroep kiezen.

Wat is kraamzorg

Kraamzorg houdt in dat je zorg verleent in de kraamperiode. De kraamperiode van de moeder start wanneer de baby is geboren en duurt tien dagen. Als kraamverzorgende ben jij in die tijd de steun en toeverlaat van de moeder en het kind.

Wat doet een kraamverzorgende

Soms begin je al eerder met jouw taken. Het kan namelijk zijn dat je de arts of verloskundige mag assisteren bij de geboorte. Daarna ben jij verantwoordelijk voor de verzorging van moeder en baby. Ook de zorg voor andere gezinsleden, de opvang van mensen die op bezoek komen en licht huishoudelijk werk behoren tot jouw taken. Gedurende je werkzaamheden geef je voorlichting aan de ouders en let je goed op of moeder en kind gezond zijn. Je registreert en monitort het herstel van de moeder en onder meer de temperatuur van de baby.

In deze video van Geboortezorg Limburg krijg je een idee van de werkzaamheden van een kraamverzorgende.

 

Taken kraamverzorgende

  • verzorgen van moeder en baby;
  • het herstel van de moeder monitoren;
  • de gezondheid (onder andere de temperatuur) van de baby monitoren;
  • begeleiden van de (borst-)voeding;
  • vroegtijdig signaleren van eventuele gezondheidsrisico’s en complicaties;
  • verzorgen van andere gezinsleden;
  • opvang van bezoek;
  • licht huishoudelijke taken;
  • overleggen met verloskundigen en huisartsen;
  • functioneren als contactpersoon van de GGD;
  • de verloskundige of arts assisteren bij de bevalling.

Aan de slag als kraamverzorgende

Lijkt het jou mooi om onderdeel te zijn van het begin van nieuw leven en zowel de moeder als de baby te verzorgen in deze periode? Dan weten wij geen beter beroep voor jou dan het vak van kraamverzorgende.

Ontdek alle werkvelden

Kraamzorg salaris

Ben jij benieuwd wat je als kraamverzorgende gaat verdienen? Wij vertellen je er alles over op onze salarispagina

Naar alle salarissen in de zorg

Opleiding kraamzorg

Als je aan de slag wil als kraamverzorgende heb je een mbo-diploma nodig. Je kiest dan voor Verzorgende IG met de specialisatie Kraamzorg. Deze opleiding is in de meeste gevallen een combinatie tussen werken en leren en dus kun jij je opgedane kennis gelijk in praktijk brengen. Zo leer jij heel snel hoe je een moeder en haar jonge baby op de juiste manier ondersteunt.

Kraamzorg vacatures

Met het diploma op zak, kun je aan de slag. Ben jij op dit moment al op zoek naar een baan of ben jij benieuwd naar het werkveld als jij straks klaar bent met je opleiding? We hebben de vacatures voor kraamverzorgende voor je verzameld. Voor meer informatie ben je ook welkom bij onze voorlichtingsbijeenkomsten en de oriëntatiemogelijkheden.

Extra hulp

Misschien weet je nog niet zeker of dit beroep iets voor je is. Dan kunnen wij je helpen. Met onze loopbaancoaches ontdek je welk vak binnen de zorg echt bij jou past. Deze coaching is helemaal gratis.

Ik wil gratis loopbaancoaching