Kraamverzorgende

De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de verzorging en begeleiding van de moeder en haar baby. Je assisteert de verloskundigen tijdens de bevalling en ondersteunt het gezin in de daarop aansluitende verzorgingsperiode. Je richt je op begeleiding van de (borst-)voeding, signaleert vroegtijdig eventuele gezondheidsrisico’s en complicaties en verricht licht huishoudelijke werkzaamheden.

Je kunt als kraamverzorgende ook bij de (thuis)bevalling aanwezig zijn. Je assisteert dan de verloskundige.

Als de baby eenmaal geboren is, ben je gedurende een aantal dagen verantwoordelijk voor de verzorging van moeder en baby. Ook de zorg voor andere gezinsleden, de opvang van mensen die op bezoek komen en licht huishoudelijk werk behoren tot je taken. Gedurende je werkzaamheden geef je voorlichting aan de ouders en let je goed op of moeder en kind gezond zijn. Je registreert en monitort het herstel van de moeder en onder meer de temperatuur van de baby.

Hoewel je heel zelfstandig werkt, voer je regelmatig overleg met verloskundigen en huisartsen. Je zorgt dat zij op de hoogte zijn van de gezondheidsconditie van moeder en kind. Je hebt contact met de GGD en zorgt voor een goede overdracht.

Wat verdien je als kraamverzorgende?

Spreekt het mooie beroep van kraamverzorgende jou aan en ben je benieuwd naar wat je verdient? Ga naar informatie over het salaris van een kraamverzorgende.

Ontdek alle salarissen in de zorg

Hieronder een bedrijfsfilmpje van Geboortzorg Limburg. Dit geeft je een idee van de werkzaamheden van een kraamverzorgende!