Operatieassistent salaris

Wat verdient een operatieassistent nou gemiddeld en welke salarisschaal hoort bij dat salaris? Het loon dat je in een functie krijgt, hangt met een aantal factoren. Zorgnet Limburg legt uit en geeft salarisindicaties. Interessant om te weten, bijvoorbeeld als je op een vacature solliciteert. 
Ontdek alles over het salaris voor de baan van operatieassistent.

Spring naar: 

Salarisindicatie

Een salarisindicatie geeft je een idee van wat je kunt verdienen. De hoogte van loon, ongeacht je vakgebied, is altijd afhankelijk van factoren, zoals:
opleiding

  • ervaring
  • CAO (collectieve arbeidsovereenkomst)
  • werkgever
  • contracturen

Als operatieassistent in opleiding krijg je dus een heel ander salaris, dan iemand die al jaren in de functie werkt. En heb jij je omgeschoold, dan bestaat de kans dat je vanwege beperkte ervaring in de zorgsector op een ander salaris start dan een doorgewinterde zorgprofessional die van werkveld wisselt.

Operatieassistent salaris

Voor een operatieassistent in Nederland ligt het bruto maandsalaris tussen € 3.434 en € 4.842*. Binnen die range kan het loon variëren. Als junior operatieassistent krijg je een lager salaris, dan als medior operatieassistent met een specialisatie of als senior operatieassistent met leidinggevende taken. Goed om te weten: bovenop je loon als operatieassistent komen vaak nog extra inkomsten. Zoals een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand) en onregelmatigheidstoeslag (ORT).

Meer over ORT in de zorg

Salarisschaal ok-assistent

De salarisschaal wordt aangeduid met FWG, oftewel Functie Waardering Gezondheidszorg. De schaal waarin je als ok-assistent valt en de hoogte van het loon dat erbij hoort, kan variëren en hangt samen met loonafspraken in de CAO:

Operatieassistent in opleiding salaris

Ben jij nog in opleiding tot operatieassistent en combineer je werken en leren in een duaalopleiding (hbo-niveau)? Dan moet je minimaal 24 uur in de week aan de slag bij een zorg- of welzijnsorganisatie. Als operatieassistent in opleiding krijg je salaris betaald. Omdat je ervaring nog beperkt is, is dat een leerlingsalaris.

De hoogte van dit loon hangt niet af van je functie, maar van:

  • De zorgsector en de daar geldende CAO.
  • Je opleidingsniveau.
  • Het leerjaar waarin jij zit.

Hier krijg je informatie over leerlingsalarissen in de zorg.

Doorgroeien in functie en salaris

Werk je langere tijd bij een ziekenhuis? Ontwikkel je je met trainingen en cursussen? Doe je een (vervolg)opleiding? Ervaring en aanvullende opleidingen zijn redenen om door te groeien naar een hogere salarisschaal. Bespreek dit met je werkgever als die het onderwerp salaris niet aanstipt in je functionerings- en ontwikkelingsgesprekken.

CAO operatieassistent

Elk werkveld binnen zorg en welzijn heeft z’n eigen CAO. Daarin worden landelijk afspraken gemaakt over zaken als salarisschalen, loonhoogte en arbeidsvoorwaarden. Kijk voor meer informatie voor bij de sector waarin jij als operatieassistent werkt: CAO Ziekenhuizen.

Bekijk salarissen in vacatures

De cao, salarisschaal en uurlonen geven een indicatie, maar natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken wat er in een vacature vermeld wordt. Ook ligt het maar net aan jouw opleiding en werkervaring waar jouw salaris als operatieassistent op uitkomt. Maak salaris bespreekbaar tijdens je sollicitatie, zodat jij en je toekomstige werkgever op één lijn zitten. Benieuwd waar jij aan de slag kunt gaan en het salaris dat daarbij hoort? Duik in de vacatures voor operatieassistent en vind jouw plek in zorg en welzijn:

Naar vacatures Operatieassistent

*bronnen:  TMI, nationaleberoepengids.nl en talent.com