Verzorgende IG salaris

Wat verdient een verzorgende IG en welke salarisschaal hoort bij dat loon? Interessant om te weten als je een opleiding voor deze functie gaat volgen of op een vacature solliciteert. Daarom deze pagina een salarisindicatie voor de baan van verzorgende IG. 

Spring naar:

Salarisindicatie

Een salarisindicatie geeft je een idee van wat je kunt verdienen. De hoogte van loon, ongeacht je vakgebied, is altijd afhankelijk van factoren, zoals:

 • opleiding
 • ervaring
 • CAO (collectieve arbeidsovereenkomst)
 • werkgever
 • contracturen

Als verzorgende IG in opleiding krijg je dus een heel ander salaris, dan iemand die al jaren in de functie werkt. En heb jij je omgeschoold, dan bestaat de kans dat je vanwege beperkte ervaring in de zorgsector op een ander salaris start dan een doorgewinterde zorgprofessional die van werkveld wisselt. 

Verzorgende IG salaris

Gemiddeld krijgt een verzorgende IG in Nederland een bruto maandsalaris tussen € 2.121 en € 3.105*

Goed om te weten: bovenop je loon als verzorgende IG komen vaak nog extra inkomsten. Zoals een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand) en soms onregelmatigheidstoeslag (ORT).

Meer over ORT in de zorg >

Verzorgende IG niveau 3 salaris

Verzorgende IG word je als je mbo-opleiding op niveau 3 hebt afgerond. Het salaris dat jouw werkgever je dan moet uitbetalen in ieder geval gelijk aan het minimumloon uit de CAO van jouw zorgsector. Als verzorgende IG niveau 3 is je salaris gemiddeld € 17 per uur*. 

Salarisschaal verzorgende IG

De salarisschaal wordt aangeduid met FWG, oftewel Functie Waardering Gezondheidszorg. De schaal waarin je als startende verzorgende IG valt en de hoogte van het loon dat erbij hoort, kan per zorgsector variëren en hangt samen met loonafspraken in de bijbehorende CAO:

 • CAO Gehandicaptenzorg (GHZ), salarisschaal vanaf FWG 35
 • CAO Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT), salarisschaal vanaf FWG 35
 • CAO Kraamzorg, salarisschaal vanaf FWG 35
 • CAO Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), salarisschaal vanaf FWG 40 of FWG 45 
 • CAO Sociaal werk: salarisschaal vanaf FWG 6 

Leerlingsalaris bij werken en leren

Ben jij nog in opleiding tot verzorgende IG en combineer je werken en leren in een BBL- (mbo-niveau) of duaalopleiding (hbo-niveau)? Dan moet je minimaal 24 uur in de week aan de slag bij een zorg- of welzijnsorganisatie. En daar krijg je uiteraard voor betaald. Omdat je ervaring nog beperkt is, is dat een leerlingsalaris. 

De hoogte van dit loon hangt niet af van je functie, maar van:

 • De zorgsector en de daar geldende CAO. 
 • Je opleidingsniveau. 
 • Het leerjaar waarin jij zit. 

Hier krijg je informatie over leerlingsalarissen in de zorg.  

Doorgroeien in functie en salaris

Werk je langere tijd bij een zorgorganisatie? Ontwikkel je je met trainingen en cursussen? Doe je een (vervolg)opleiding? Ervaring en aanvullende opleidingen zijn redenen om door te groeien naar een hogere salarisschaal. Bespreek dit met je werkgever als die het onderwerp salaris niet aanstipt in je functionerings- en ontwikkelingsgesprekken. 

CAO verzorgende IG

Elk werkveld binnen zorg en welzijn heeft z’n eigen CAO. Daarin worden landelijk afspraken gemaakt over zaken als salarisschalen, loonhoogte en arbeidsvoorwaarden. Kijk voor meer informatie bij de sector waarin jij als verzorgende IG werkt:

Bekijk salarissen in vacatures

De cao, salarisschaal en uurlonen geven een indicatie, maar natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken wat er in een vacature vermeld wordt. Ook ligt het maar net aan jouw opleiding en werkervaring waar jouw salaris als verzorgende IG op uitkomt. Maak salaris bespreekbaar tijdens je sollicitatie, zodat jij en je toekomstige werkgever op één lijn zitten. Benieuwd waar jij aan de slag kunt gaan en het salaris dat daarbij hoort? Duik in de vacatures verzorgende IG en vind jouw plek in zorg en welzijn:

Naar vacatures verzorgende >

*bronnen: zorgenwelzijnplein.nl en talent.com