Deel dit:

Mijn bijbaan in de zorg betekent op meer manieren veel voor mij. Ik kan het echt iedereen, zorgstudent of niet, aanraden.

“Na een week op school verheug ik me er echt op om de mensen op de afdeling van het zorgcentrum weer te zien. Zij betekenen inmiddels echt veel voor mij. Ik kan dit iedereen, zorgstudent of niet, aanraden.” 

De 4 redenen dat ik een bijbaan of vakantiewerk in de zorg aanraad: 

  1. waardering van cliënten 
  2. veelzijdig werk 
  3. werkervaring voor zorgstudenten
  4. goed salaris

Spreken deze 4 redenen je aan? Bekijk het grote aanbod vacatures voor vakantiewerk én bijbaan in zorg en welzijn. 

Ontdek de bijbanen en het vakantiewerk

Anna vertelt over werken in de zorg

In dit artikel vertelt Anna over werken in de zorg en waarom zij dat zo graag doet. Anna is 18 lentes jong, studeert voor verpleegkundige aan het Vista College in Maastricht en loopt stage in het ziekenhuis Maastricht UMC+. In weekenden, vakanties en wanneer doordeweeks nodig is, werkt ze als helpende plus op de verpleeghuisafdeling somatiek van zorgcentrum Ave Maria in Geulle, onderdeel van de Cicero Zorggroep

Van vakantiewerk naar bijbaan in de zorg

“Kom je ook bij Ave Maria werken in de vakantie?” Samen met haar vriendin in het zorgcentrum werken. Het zou haar eerste vakantiebaan worden, dus dat leek Anna wel wat. 

Het liep anders, want de destijds 17-jarige Anna weet goed wat ze wil. En na één keer meelopen met haar vriendin op de verpleeghuisafdeling psychogeriatrie wist ze: somatiek past beter bij mij. De meiden kozen allebei voor vakantiewerk in een zorgcentrum, maar ieder op de afdeling die bij hen past. 

"Ik heb in deze bijbaan hele leuke en lieve collega’s”, straalt Anna.

Werken in de zorg bleek wel een schot in de roos; beide meiden zijn blijven plakken. “Het is jammer dat ik niet met mijn vriendin samenwerk, maar ik heb in deze bijbaan gelukkig heel leuke en lieve collega’s”, straalt Anna, “mensen van wie ik leer en bij wie ik terecht kan als ik over iets wil praten. Naast de cliënten zijn ook zij een reden dat ik van het vakantiewerk in het zorgcentrum mijn bijbaan maakte.”

Veelzijdig werk in een zorgcentrum

Anna heeft schillende cliënten en daardoor veelzijdig werk, vertelt ze. Meestal oudere cliënten, die niet meer zelfstandig thuis wonen. Maar er is ook een 58 jarige man die tijdelijk de zorg van Anna en haar collega’s in het zorgcentrum nodig heeft na een beroerte. Verder zijn er mensen die komen herstellen voordat ze weer thuis kunnen wonen, en mensen die in het zorgcentrum wonen tot er plek vrij is in het zorgcentrum van hun keuze. 

“Iedereen heeft weer andere ondersteuning nodig”, zegt Anna. Eén cliënt is extra speciaal voor haar, een blinde meneer met wie ze vanaf zijn komst in het zorgcentrum een goede klik heeft. “Zodra hij mijn stem hoort, noemt hij mijn naam en zegt blij te zijn dat ik er weer ben.” Het tovert een grote glimlach op haar gezicht en laat haar ogen twinkelen. 

"Ik doe heel veel ervaring op. Voor een zorgstudent is dit echt de ideale bijbaan.”

Bijbaan die aansluit op opleiding

‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ en dat is Anna zeker. “Deze bijbaan in de zorg is ook belangrijk voor me omdat die aansluit op mijn opleiding. Ik doe heel veel ervaring op. Voor een zorgstudent is dit echt de ideale bijbaan.”

Lees meer over vakantiewerk of een bijbaan in de zorg

Bijbaan met goed salaris

We vragen Anna naar de verdiensten van een bijbaan in de zorg, waarop ze antwoordt: “Ik doe dit werk niet voor het geld, maar ik weet dat dit een bijbaan is met een goed salaris. Ik verdien meer dan vrienden die in de supermarkt werken, krijg vakantiegeld én een 13e maand!” 

BOL-opleiding mbo Verpleegkunde

Anna zit in het 3e jaar van de 4-jarige BOL-opleiding mbo Verpleegkunde. Zowel de basiszorg als de verpleegtechnische handelingen die ze op school leert, brengt ze in het zorgcentrum in de praktijk.

Trots zegt ze: “Ik kreeg zelfs Summerschool aangeboden van Cicero Zorggroep, waardoor officieel vastligt dat ik met tilliften kan werken en ik medicatie mag toedienen.” Anna wijst hiermee op het voordeel van ‘als zorgstudent een bijbaan hebben in je toekomstige branche’. Werkgevers zijn in zo’n situatie sneller bereid in je te investeren en je doorgroeimogelijkheden aan te bieden. 

Hbo-v duaal

Anna vertelt ook over haar toekomstplannen. Uiteindelijk wil ze werken in een ziekenhuis als anesthesist of op een operatiekamer. Ze heeft het al helemaal uitgedacht. Na haar mbo-studie gaat ze hbo-v duaal doen: in het ziekenhuis werken en eens per week naar school. “In voorbereiding daarop speelde ik met het idee om over te stappen naar de BBL-opleiding en dan in het ziekenhuis te gaan werken. Daarover praatte ik met zowel collega’s als cliënten. Iedereen dacht mee, stimuleerde me om verder te studeren, en vooral ook mijn hart te volgen. Zo lief.”

Ze denkt duidelijk even terug aan de gesprekken en zegt dan: “Uiteindelijk besloot ik mijn eigen koers te blijven varen. Ik hou deze bijbaan in de zorg, maak het mbo af en kijk daarna hoe ik school en werk ga combineren. Ik vind deze bijbaan in het zorgcentrum zo fijn, dat ik het liefst ook hier zou blijven werken als ik eenmaal hbo-v duaal doe. Wie weet…”

Kom zorgen dan

Op de vraag wat Anna minder leuk vindt aan haar zorgbaan moet ze even nadenken. Dan vertelt ze dat de werkdruk soms wel hoog is, maar ondanks dat blijft werken in de zorg in de basis fantastisch.” 

Inspireert Anna’s verhaal jou? Spring bij en kom zorgen dan!