Deel dit:

Zorgfamilie Nacken: Stephanie, Nicolle, Janine, Cindy, Jolanda, Monique, Lisa en Sharon.

Liefst acht vrouwen uit de Zuid-Limburgse familie Nacken zijn werkzaam in de zorgsector. De jongste is verpleegkundige Janine Heppenstrijdt (23) die in wijkzorgcentrum Firenschat in Kerkrade werkt. De nestor van het gezelschap is verzorgende IG Jolanda Heppenstrijdt (55), die in wijkzorgcentrum Heereveld acteert. Nicolle Nacken (verzorgende IG in zorgcentrum Vroenhof) is 44 jaar en heeft met 23 jaar de meeste ervaring in de zorgsector. De dames hebben nog lang geen genoeg van de zorg. "Zorgen zit bij ons in de genen."

De dames hebben stuk voor stuk een drukke agenda en andere roosters bij verschillende locaties van Meander. Toch lukt het Lisa Remmen, verzorgende IG in Heiveld (groepswoningen voor mensen met dementie), dankzij een berichtje in de groepsapp om een datum voor een interview in Landgraaf te prikken. Een paar dames hebben zelfs voor de gelegenheid een mooie ‘zorgspreuk’ meegenomen. Het is meteen een gezellige boel, er wordt volop gelachen en al snel vliegen de laatste zorgnieuwtjes over tafel. Maar er hangt ook een sluier over deze bijeenkomst, want een paar maanden geleden is Mimi, de moeder van Cindy Dassen (verzorgende IG Heereveld), Lisa Remmen (verzorgende IG Heiveld) en Monique Remmen (verzorgende IG Heereveld), op zestigjarig leeftijd overleden. “Ze werkte net als wij in de zorg en was zeker bij dit interview geweest”, vertelt Lisa.

Jolanda: “Het allerbelangrijkste in de zorg en in het leven is om er écht voor mensen te zijn. Natuurlijk voor de bewoner, maar ook voor zijn of haar familie en voor de collega’s.”

Zorgen zit in de genen

De familie is erg enthousiast over het werken in de zorg. “Als we bij elkaar zijn gaat het er áltijd over, en soms vinden onze partners dat wel eens irritant”, vertelt Sharon Heppenstrijdt (verzorgende IG) lachend. “In de zorg heb je genoeg mogelijkheden om je te ontwikkelen. Bij Meander hoef je maar een kik te geven en je kunt zonder problemen een opleiding of cursus gaan doen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Hulpmiddelen worden, als we die nodig hebben, snel aangeschaft en de teamgeest is hartverwarmend. In overleg worden elkaars diensten zonder morren overgenomen.”
Jolanda Heppenstrijdt, zus van Mimi en moeder van Sharon en Janine, vindt dat de mens in de eigen familie en in de zorg áltijd centraal moet staan. “Het allerbelangrijkste in de zorg en in het leven is om er écht voor mensen te zijn. Natuurlijk voor de bewoner, maar ook voor zijn of haar familie en voor de collega’s.”

Over geld en werkdruk

Het grote minpunt van de sector vinden ze allemaal de hoge werkdruk en het relatief lage salaris. “Wie het alleen voor het geld doet, is snel uitgewerkt”, weten ze zeker. “Zorg is echt een roeping en het moet, zoals bij ons, het liefst een beetje in de genen zitten. De werkdruk is de laatste tijd trouwens bij Meander aanzienlijk gedaald dankzij de inzet van nieuwe zorgassistenten die activiteiten met de bewoners ondernemen en extra aandacht geven.”

De acht zorgmedewerkers willen tot slot stuk voor stuk een thuis bieden aan de bewoners. “Een ziekenhuisgevoel is uit den boze want mensen wónen bij ons”, stelt Sharon. “Het gaat echt om kwaliteit van leven ofwel leven toevoegen aan de dagen in plaats van dagen toevoegen aan het leven!”

Ontdek ook wat de zorg jou te bieden heeft!

Gezond in Limburg bijlage van De Limburger i.s.m. Zorg aan Zet/Zorgnet Limburg
Tekst: Peter Swelsen. Beeld: Arnaud Nilwik