Deel dit:

Grote broer vond het geweldig om mee te helpen. Hij was dol op zijn zusje en dat was te merken.

Regelmatig kom ik ze tegen, in bijna ieder gezin. Of moet ik zeggen, in bijna elk gezin dat een tweede, derde, vierde of vijfde kindje heeft gekregen. Bij een eerste kind zie ik ze niet.

Zie jij ze ook? Die lieve leuke grappige ontroerende broertjes en zusjes. Grote broers en zussen die zo blij zijn met de nieuwe baby in het gezin, dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat die kleine ukkepuk het fijn heeft. Én die ook ons, de kraamverzorgster helpen. Want ja, dat stofzuigen, was ophangen en beschuitjes maken is een heleboel werk en hulp van die grote broer of zus, is dan zeer welkom.

Ik was aan het werk in een gezin waar een klein lief meisje geboren was. Het baby meisje had een grote broer. Een hele grote want hij was bijna vier jaar en klaar voor de basisschool. Grote broer vond het geweldig om mee te helpen. Hij was dol op zijn zusje en dat was te merken.

Op een ochtend gingen mama en ik, met hulp van grote broer, de baby in badje doen. Altijd een erg leuk moment. De baby’s genieten ervan, de ouders stralen en de grote kinderen helpen maar wat graag mee door water over de buik van het kindje te spetteren. Kortom het is een feest!

Het was geen pop, het was zijn kleine baby zusje die hij alvast uit haar bedje had gehaald.

Moeder en ik gingen boven alles klaarzetten. We liepen naar de babykamer en haalden er de spullen om die kleine meid te badderen in de badkamer. Op en neer gingen we, met kleertjes, luier, badolie, badschuim, kammetje, hydrofiele doeken en ga zo maar door.

Op de overloop kwam grote broer aanlopen. Bovenaan de trap stond hij stil. Hij had een pop in zijn armen en hield haar stevig vast. Toen drong het tot ons door……het was geen pop, het was zijn kleine baby zusje die hij alvast uit haar bedje had gehaald. Zowel moeder als ik kregen ter plekke een hartverzakking en wisten beiden zonder een woord te wisselen, dat we nu heel rustig moesten blijven. De kleine meid lag dan wel te slapen in de armen van haar bijna vierjarige broer, maar hij stond wel boven aan de trap. Als we nu gingen roepen dat dit niet mocht of in paniek raakten, kon hij de baby laten vallen.

Rustig ging ik naar hem toe, grote broer vertelde dat wij zo druk bezig waren dat hij mee wilde helpen en alvast de baby had gepakt. Hij had zijn armpjes onder haar lijfje gestoken, haar opgepakt en dicht tegen zich aan gedrukt zodat ze niet kon vallen. Voorzichtig pakte ik het kindje van hem over. Mama en ik konden weer ademhalen. Diezelfde dag kwam er op de deur van de babykamer een slot, hoog genoeg zodat grote broer zijn zusje niet meer zelf uit haar bedje kon halen.

Hij had het zo lief bedoeld, wat een grote broer was hij toch!

Marga Simons

 

Zie jij een beroep als kraamverzorgende ook wel zitten? Bekijk dan eens het werkveld thuiszorg.