Beroep: Verpleegkundige

Ben jij stressbestendig en integer? Altijd in voor een praatje, een harde werker en geduldig? Als verpleegkundige moet je patiënten kunnen benaderen op rustige en professionele manier, waarbij je sociale vaardigheden tot uiting komen.

Je beoefent je vak in bijvoorbeeld een ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, een verzorgings- of verpleeghuis (ouderenzorg) of je verleent je zorg bij de mensen aan huis. Je verpleegt zieken, gehandicapten of mensen met psychiatrische problemen. Door te verplegen en verzorgen help jij bij de ontwikkeling en levensverbetering van patiënten.

Tommie in de zorg vertelt!

 

Wat doet een verpleegkundige?

Als verpleegkundige zijn je werkzaamheden afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt. Je taken als verpleegkundige zijn daarom vrij divers.

Werk je in de geestelijke gezondheidszorg, dan verzorg en begeleid je mensen met psychische problemen. Een patiënt met psychische problemen kan deze op verschillende manieren uiten. Dit kan door lichamelijke reacties of psychische reacties. Dit betekent dus je altijd anders moet reageren op deze reacties. En het verschilt per patiënt wat de beste hulp is. 

Werk je als verpleegkundige in een ziekenhuis, dan heb je vooral verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden en het inbrengen van een sonde. Daarnaast moet een verpleegkundige een patiënt waarnemen en over de patiënt verslag uitbrengen. Je bent ook bevoegd injecties te geven en medicijnen toe te dienen.

Werken als verpleegkundige betekent voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en wet- en regelgeving. Eén daarvan is registratie in het BIG-register. In onze FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen over BIG.

Elke patiënt is anders en elke patiënt moet als een individueel beschouwd worden. Het kan zo zijn dat bij dezelfde diagnoses verschillende behandelingen van toepassing zijn.

Als verpleegkundige kun je je gedurende je loopbaan specialiseren in een richting die bij jou past. Bijvoorbeeld de specialisatie longverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, kinderverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of intensive care verpleegkundige. 

Doorgroeimogelijkheden verpleegkundige

In de zorg kun je blijven doorgroeien. Dat geldt zeker voor verpleegkundigen, die binnen veel werkvelden in zorg en welzijn nodig zijn. Daarom kun jij je als verpleegkundige gedurende je loopbaan specialiseren in een richting die bij jou past. Bijvoorbeeld tot een van volgende soorten verpleegkundige:

  • Longverpleegkundige
  • Oncologieverpleegkundige
  • Kinderverpleegkundige
  • Ambulanceverpleegkundige
  • Intensive care verpleegkundige

Je hoeft je bovendien niet te beperken tot verpleegkunde alleen. Als jij andere taken wilt leren, is daar bij de meeste organisaties wel de mogelijkheid voor. Je kunt dan een (interne) opleiding of bijscholing volgen om je expertise naar een nieuw niveau te brengen. Zo blijf je je als verpleegkundige ontwikkelen.

Doorgroeien in zorg en welzijn