Helpende Salaris

Wat verdient een helpende in de zorg? Voordat je een opleiding voor een functie gaat volgen of op een vacature solliciteert, is het fijn om te weten welk salaris daarbij hoort. Daarom vertellen we je hieronder alles over wat je als helpende zorg en welzijn voor salaris kunt verwachten. Lees snel door voor informatie over de cao, salarisschalen, uurlonen en meer.

Spring naar:

Cao en salarisschaal helpende

De functie helpende zorg en welzijn valt in de salarisschaal FWG* 25, meestal conform de cao verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Helpende (plus) is tenslotte een functie die het meest voorkomt in de werkvelden ouderenzorg en thuiszorg. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld in een ziekenhuis gaat werken als helpende. In dat geval val je onder de cao Ziekenhuizen. Je salarisschaal is dan wel nog steeds FWG 25.

Concreet komt dat erop neer dat je bruto maandsalaris tussen de € 2.085 en € 2.717 valt, op basis van een 36-urige werkweek. Uiteraard hangt het helpende salaris wat jij in de praktijk gaat verdienen ook af van je niveau, werkervaring en de organisatie. Goed om te weten: bovenop je loon als helpende komen vaak nog extra inkomsten. Zoals een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand) en onregelmatigheidstoeslag.

Meer over ORT in de zorg >

* FWG staat voor Functie Waardering Gezondheidszorg

Uurloon van een helpende

Hoe weet je wat jouw uurloon als helpende in schaal 25 gaat zijn? Met andere woorden, wat verdient een helpende per uur? Conform de FWG 25 ligt het helpende uurloon tussen de € 13,33 en € 17,37. Om het nog concreter te maken, geven we je een paar rekenvoorbeelden:

  • Je gaat aan de slag als helpende in de wijkverpleging. Je hebt een relevante opleiding afgerond, maar verder nog geen ervaring. Je wordt daarom ingeschat op trap 2 van de FWG 25. Dat betekent een bruto maandsalarisindicatie van € 2.199,49 en uurloon van € 14,05. Je werkt 20 uur per week, dus heb je aan het einde van de maand € 14,05 x 20 x 4 = € 1124 bruto verdiend.
  • Je werkt al een aantal jaar fulltime (36 uur) als helpende in een verpleeghuis en zit ondertussen op trap 6 in de FWG 25. Je verdient bruto dan ook € 15,94 per uur en dus € 2.495,33 per maand.
  • Je bent bezig met een carrièreswitch naar helpende in de zorg. Je valt daarmee in de zij-instroomperiodiek van de FWG 25: € 2.085,77 met een uurloon van € 13,33. Omdat je leren en werken combineert, maak jij 16 uur per week. In totaal is je salaris als helpende met 16 uur per week dan € 13,33 x 16 x 4 = € 853,12 bruto per maand.

Bekijk meer informatie op caoinfo.nl >

Helpende niveau 2 salaris

Wanneer we het hebben over de functie helpende, hebben we het over een functie op niveau 2. Bovenstaande cao en salarisschaal gaan dus over helpende 2. Ook de genoemde bedragen en uurlonen zijn voor helpende niveau 2. Je kunt vanuit deze functie wel doorgroeien: dan hebben we het over helpende plus. Daarover hieronder meer.

Helpende plus salaris

Als je wat ervaring op hebt gedaan als helpende of je door middel van een opleiding hebt ontwikkeld, kun je doorgroeien naar de functie helpende plus. Je krijgt dan wat meer taken en verantwoordelijkheden, waardoor je salaris ook stijgt. Het salaris van een helpende plus valt binnen de FWG 25 of FWG 30 conform cao VVT. Valt het binnen FWG 25, dan is het hetzelfde als hierboven uiteengezet. Gaat het om een salaris binnen FWG 30, dan krijg je een bruto maandsalaris tussen de € 2.085 en € 2.798 op basis van 36 uur per week. Het bruto uurloon van een helpende plus ligt in FWG 30 tussen de € 13,33 en € 17,88.
Een klein rekenvoorbeeld: je salaris als helpende plus die 24 uur werkt en op trap 4 van de FWG 30 staat, zal uitkomen op € 14,93 x 24 x 4 = € 1433 bruto per maand.

BBL helpende salaris

Helpende is een functie op niveau 2 en daardoor heel goed geschikt voor zij-instromers. Met een BBL-opleiding maak je op een aantrekkelijke manier de overstap. Eén van de voordelen van BBL, is dat je tijdens de opleiding meteen betaald krijgt voor het werk dat je doet. Met andere woorden: terwijl je bezig bent met je leer-werktraject, krijg je als helpende zorg en welzijn niveau 2 een BBL-salaris oftewel een leerlingsalaris. Wat dit precies inhoudt, lees je hier:

Leerlingsalarissen in de zorg >

Bekijk salarissen in vacatures

De cao, salarisschaal en uurlonen geven een indicatie, maar natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken wat er in een vacature vermeld wordt. Ook ligt het maar net aan jouw opleiding en werkervaring waar jouw salaris als helpende op uitkomt. Maak salaris bespreekbaar tijdens je sollicitatie, zodat jij en je toekomstige werkgever op één lijn zitten. Benieuwd waar jij aan de slag kunt gaan als helpende en het salaris dat daarbij hoort? Duik in de vacatures en vind jouw plek in zorg en welzijn:

Naar vacatures helpende >