Helpende (Plus)

Jij bent zelfverzekerd, een echte aanpakker, en zet je met hart en ziel in voor het wel en wee van anderen. Herken jij jezelf hierin, dan past een baan als helpende (plus) goed bij jou. Ontdek hier wat de functie helpende zorg en welzijn allemaal inhoudt en hoe jij ook die helpende hand kunt worden.

 

 

Wat doet een helpende in de zorg?

Wat is een helpende (plus) in zorg en welzijn eigenlijk? Helpende in de zorg is een functie waarin je vaak te maken hebt met mensen die door de achteruitgang van hun gezondheid niet meer alles zelf kunnen doen. Ouderen, zieke mensen of mensen met beperkingen bijvoorbeeld. Zij hebben soms hulp nodig om zo goed mogelijk te blijven functioneren. Als helpende ondersteun jij deze mensen in het huishouden en in hun zorgtaken. Je houdt je rekening met hun wensen en gewoontes en stimuleert hen in hun zelfstandigheid, zodat zij zo veel mogelijk zelf kunnen blijven doen.

Voorbeelden van taken van een helpende:

  • Huishoudelijk werk, bijvoorbeeld thuis of in kamers van bewoners
  • Maaltijden bereiden en rondbrengen
  • Verzorgende taken zoals aan- en uitkleden, verzorging van het haar, mondverzorging en helpen bij het eten
  • Cliënten die slecht ter been zijn in en uit bed helpen
  • Nauw contact met cliënten en collega’s houden
  • Zorgverleners en begeleiders assisteren in hun werkzaamheden

Helpende plus taken

Je kunt doorgroeien van helpende naar helpende plus. Je hebt dan meer kennis van veelvoorkomende ziektebeelden (zoals COPD en CVA) en ontwikkelt inzicht in onbegrepen gedrag. Wat doet een helpende plus wat een helpende niet mag doen? Als helpende plus houd je je nog steeds bezig met bovenstaande werkzaamheden, maar je krijgt ook meer taken toegewezen die passen bij je ervaring. Bijvoorbeeld:

  • Medicatie controleren en toedienen
  • Wonden verzorgen
  • Eerste hulp toepassen
  • Blaaskatheters en maagsondes observeren en controleren
  • Bloeddruk en polsslag meten

Waar kun je werken als helpende binnen zorg en welzijn?

Helpende is een belangrijke functie die je dan ook op veel plekken binnen zorg en welzijn vindt. Zo kun je bijvoorbeeld werken in een zorgorganisatie of als helpende in de thuiszorg. Binnen een zorgorganisatie ondersteun je bewoners van bijvoorbeeld woonzorgcentra, verpleeghuizen of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. In de thuiszorg werk je als helpende vaak met ouderen, maar je kunt ook zieken, mensen met beperkingen (gehandicapten) of andere hulpbehoevenden helpen. Je doel is om ondersteuning te bieden waardoor cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen wonen.

Ontdek alle werkvelden

Wat verdient een helpende? 

Spreekt het ondersteunende beroep van helpende jou aan en ben je benieuwd naar wat je verdient? Ga naar informatie over het salaris van een helpende.

Naar alle salarissen in de zorg

Helpende (plus) opleiding: BOL en BBL helpende

De opleiding helpende zorg en welzijn is een mbo niveau 2 opleiding. Deze opleiding is zowel in de BOL- als de BBL-variant te volgen. Met een BBL-opleiding tot helpende zorg en welzijn combineer je werken en leren. En daar zitten veel voordelen aan, zoals het feit dat je een leerlingsalaris ontvangt, meteen praktijkervaring opdoet en vaak na je opleiding bij de werkgever in dienst mag. Erg fijn als je je voor een carrièreswitch laat omscholen.

BBL-opleiding helpende zorg en welzijn – goed om te weten:

  • Je gaat één dag naar school en gaat de rest van de workweek meteen als helpende aan de slag, onder begeleiding
  • Een helpende opleiding BBL vraagt om veel toewijding en flexibiliteit
  • Je moet zelf een leer-werkplek regelen. Er zijn speciale BBL helpende vacatures voor jou als (aankomend) leerling helpende
  • Vind een BBL-opleiding helpende bij een instelling bij jou in de buurt

Ook tijdens je opleiding helpende werken en leren combineren? Lees meer over BBL in zorg en welzijn.

Doorgroeien als helpende

Als je eenmaal helpende (plus) bent, heb je trouwens verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk doorleren voor verzorgende IG of verzorgende C. Vaak kan dat intern bij je werkgever en heb je ook weer de keuze uit BOL of BBL. Werken in de zorg is heel afwisselend; je kunt allerlei kanten op. Als helpende blijf je in beweging. Sta je stil? Vraag dan gerust gratis loopbaancoaching aan om jouw volgende stap te bepalen.

Ja, ik wil gratis loopbaancoaching!

Vacatures helpende (plus)

Klinkt de functie van helpende als iets dat bij jou past en wil je ook werken als helpende zorg en welzijn in Limburg? Ontdek dan meteen welke zorgorganisaties in Limburg plek voor jou hebben. Bekijk de agenda voor voorlichtingsbijeenkomsten en oriëntatiemogelijkheden of duik meteen in de beschikbare helpende (plus) vacatures. Via Zorgnet Limburg vind jij jouw volgende stap in zorg en welzijn.