Deel dit:

Van baan wisselen is altijd spannend. In een hele andere branche gaan werken al helemaal. Toch zette Kim de stap.

Na 16 jaar in een slagerij te hebben gewerkt, besloot zij haar hart te volgen en zich te laten omscholen tot persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Dat doet ze middels een leer-werktraject. “Het is een investering in jezelf en hartstikke leuk!”

Leren wat je leuk vindt: in de praktijk en van elkaar

Eigenlijk heeft Kim geen moment getwijfeld over haar overstap naar de gehandicaptenzorg. Maar van baan wisselen, laat staan van branche, doe je natuurlijk niet zomaar even. “Je zit niet meer in de leeftijd dat je zomaar even een opleiding gaat doen. Het moet ook in je privéleven passen”, vertelt Kim. “Ik zal toch moeten zorgen dat er brood op de plank komt. Volledig naar school gaan was geen optie.”

Tijdens haar oriëntatie kwam Kim daarom al snel bij leren-werken terecht. Specifiek bij het BBL-traject bij Stichting PSW, een van de vele organisaties binnen zorg en welzijn die leer-werktrajecten aanbieden. “Ik zag niet op tegen de stap om naar school te gaan. En ik leer voor persoonlijk begeleider. Daar moet je wel echt de nodige kennis voor hebben.”

Kim heeft via leren-werken een carrièreswitch naar de gehandicaptenzorg gemaakt

Dat is zeer zeker niet het belangrijkste voordeel van leren-werken. “Het fijnste eraan vind ik dat je wat je leert, meteen in de praktijk kan uitoefenen”, vertelt Kim verder. “Wat je leert herken je op je werkplek.”

“Je leert wat je leuk vindt. Het is gewoon super interessant.”

“We snijden bijvoorbeeld een ziektebeeld aan en borduren daarop verder. Iedereen gaat zich erin verdiepen. Je krijgt extra verdieping door het leren erbij. Dat is voor jezelf fijn, maar voor de bewoners ook.”

De klas bestaat uit leerlingen van allerlei leeftijden en uit verschillende werkvelden in zorg en welzijn. De gehandicaptenzorg zoals Kim, maar bijvoorbeeld ook de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. “Je leert heel veel van elkaar. Je gaat met elkaar sparren en dan kun je iets van een frisse, andere kant zien. Daar heb je gewoon echt iets aan.”

Verrassend leuk en enorm afwisselend

Naast dat het een leerzaam traject is, is een BBL-opleiding ontzettend veelzijdig. En dat is juist ook weer leerzaam. Kim: “Ieder schooljaar word ik ergens anders geplaatst. Afgelopen jaar zat ik bij ouder wordende mensen met een beperking die lichamelijk heel veel zorg nodig hebben. Nu ga ik een jaar naar een andere plek, met cliënten van alle leeftijden met een licht matige beperking. Dus ik ga van veel werken met mijn handen – mensen wassen, verzorgen – naar een jaar mijn handen veel op de rug moeten houden – mensen motiveren, aansturen en ondersteunen waar nodig.”

“Voor mij is dat echt een pluspunt [van leren-werken]: kunnen kijken wat me ligt, wat ik wil, wat ik kan.”

“Ik heb geleerd dat het ontzettend leuk is om te doen, terwijl mijn eerste indruk was ‘ja, ik wil eigenlijk geen billen schoonmaken en mensen douchen en aankleden’. Het heeft mezelf verrast, echt.”

“Je krijgt er zó veel voor terug!”

“En je krijgt er zó veel voor terug”, vertelt Kim liefdevol over haar vak. “Je ziet hoe blij je mag zijn met een klein dingetje. In iemands laatste dagen kon ik diegene bijvoorbeeld nog blij maken met een kopje cappuccino met een beetje slagroom erop. Het klinkt zó klein, maar voor hen is het zó veel.

“Dat maakt het het allemaal waard. Dat je samen iets kan geven, geeft jezelf ook zo’n goed gevoel. Het is een investering in jezelf én het is hartstikke leuk!”

Kim stapte over naar de gehandicaptenzorg via leren-werken

Die investering doe je vooral in tijd. Een baan, een opleiding, huiswerk, als het kan ook nog een beetje een sociaal leven… Goede time management is essentieel. Maar je wordt niet in het diepe wordt gegooid, legt Kim uit.

“Je krijgt een praktijkbegeleider aangewezen. En de eerste tijd sta je boventallig, zodat ze echt de tijd voor je kunnen nemen. Om dingen te laten zien en te laten leren, maar ook om de mensen te leren kennen.”

Ook niet onprettig: ga je leren-werken, dan krijg je een bijpassend leerlingsalaris. Het gaat tenslotte wel om een baan.

Ontdek de zorg

Werken waar je hart ligt en doen waar je goed in bent. Zorg en welzijn biedt veel verschillende beroepen en mogelijkheden om je te ontwikkelen. Is het iets voor jou misschien? Bekijk dan een deze informatie!