Deel dit:

Geen zorgdiploma? Geen probleem! Er zijn verschillende banen in de zorg waarvoor geen papiertje nodig is. Zorgstudent Loes vertelt erover in haar 4e blog.

Wil jij werken in de zorg, maar heb je geen diploma? Geen probleem, want er zijn verschillende banen in de zorg waarvoor je geen papiertje op zak hoeft te hebben. 
Loes is 19 jaar jong en inmiddels tweedejaars zorgstudent BBL Maatschappelijke zorg. Zij solliciteerde een paar jaar terug zonder diploma bij een zorgorganisatie. Ter inspiratie deelt zij in dit blog haar verhaal.

Zonder diploma baan in de zorg bemachtigd

Ik overwoog een zorgopleiding te gaan doen. De zorg trok me namelijk altijd aan. Toch wilde ik eerst nagaan hoe ik het werken in de zorg zou vinden. En dus heb ik een baan in de zorg bemachtigd, waarin ik zonder diploma aan de slag mocht. 

Het diploma voor mijn BBL-zorgopleiding heb ik nog niet, maar wel een leer-werkplek in de zorg waar ik met ontzettend veel plezier naartoe ga en waarbij ik zelfs salaris krijg over de uren die ik naar school ga*. Dat had ik tijdens de zoektocht naar mijn eerste zorgbaan niet durven dromen. 

Meer info: bijbaan / vakantiewerk in de zorg

Vakantiewerk in de zorg

Zorgorganisatie Envida had vacatures voor vakantiewerk in de zorg openstaan. Ik solliciteerde en was knap zenuwachtig voor het gesprek, maar ik werd aangenomen. Mijn vakantiewerk was zo leuk dat ik inderdaad de zorgopleiding ging doen én mijn horecabaan inruilde voor een bijbaan in de zorg. Een goede move, omdat ik veel meer plezier haalde uit het zorgwerk. Dat ik minder uren ging werken, maar meer salaris ontving, was een leuke bijkomstigheid.

Bijbaan in de zorg

Uiteindelijk werkte ik drie jaar lang in de ouderenzorg. Met mijn bijbaan als zorghulp ondersteunde ik (dementerende) ouderen. Wat betreft de inhoud van mijn bijbaan: mijn taken varieerden van kletsen met cliënten in de woonkamer en een wandeling met ze maken tot een spelletje spelen, tot eten klaarmaken, serveren en cliënten helpen bij het eten.

TIP: voordeel van een bijbaan in de zorg is dat je veel keuze hebt qua werktijden. Word weekendmedewerker als je nog studeert of neem een bijbaan voor avonduren als je overdag thuis wilt zijn voor kinderen. 

 

Werken in de zorg als student

Als student heb je nog geen diploma, maar ben je van harte welkom om alvast te komen werken in de zorg. En ik kan je ook echt aanraden om dat te doen. Tijdens mijn vakantiewerk en bijbaan deed ik veel ervaring op. Die kwam me goed van pas toen ik stage ging lopen vanuit mijn zorgopleiding. En mijn stage-ervaring staat straks weer goed op mijn CV. Daarnaast is mij door alle werkervaring in de zorg duidelijk geworden dat ik eerst met allerlei doelgroepen wil werken. Pas daarna beslis ik in welke zorgsector (werkveld) ik na mijn zorgopleiding ga werken. Gelukkig zijn er super veel groeimogelijkheden in de zorg. 

Op dit moment loop ik stage als persoonlijk begeleider op het activiteitencentrum van Woonbegeleidingscentrum Aan de Pas. Daarvoor was ik stagiair op andere locaties van zorgorganisatie SGL. Wat ik heel leuk vind nu ik langer in de zorg werk, is dat ik meer taken en verantwoordelijkheden krijg en zelfstandiger en mondiger ben geworden. Dat komt voor een deel doordat ik veel heb bijgeleerd op mijn opleiding. Maar ik kan mijn werk ook beter doen doordat ik de cliënten inmiddels beter heb leren kennen. 

Verder merk ik dat zowel de schoollessen als mijn praktijkervaring zorgen dat ik nu veel beter kan inschatten hoe ik cliënten het beste kan ondersteunen. Bij het vak Omgangskunde leren we bijvoorbeeld hoe we iemand positief kunnen bekrachtigen. Dat komt me goed van pas bij een cliënt op onze locatie die wel kan lopen, maar dat niet altijd wil. Toen dat recent aan de orde was, stimuleerde ik haar met een grapje om toch te gaan lopen. Op dat moment schold ze op me, maar ze deed het wel. En toen ik haar later die dag vroeg of ze nog kon glimlachen en tevreden was dat ze gelopen had, volgde er een volle lach en trotse ja. Op zo’n moment komt voor mij alles samen! Dit is waarom ik voor de zorg heb gekozen: mensen kunnen helpen en blij maken en daar zelf ook blij van worden! 

Functies in de zorg zonder diploma

Als medewerker in de zorg zonder zorgdiploma mag je niet alle handelingen uitvoeren die bij bepaalde functies in de zorg horen, maar je mag wél verzorgenden en verpleegkundigen assisteren bij alle zorgtaken. Ook mag je taken uitvoeren waarbij je andere vormen van ondersteuning biedt aan cliënten. Denk aan huishoudelijke taken, begeleiden bij activiteiten en mensen ontvangen in een zieken- of verzorgingshuis. 

Vacatures gastvrouw- of heer in de zorg        Vacatures huishoudelijke hulpl

Ga voor een bijbaan in de zorg - ook zonder diploma

Een baan hebben in de zorg als je (nog) geen diploma hebt. Het klinkt misschien gek, maar de kansen liggen voor het oprapen. De zorg kan elke helpende hand gebruiken. Dus ben jij energiek, zorgzaam en zoek je afwisselend werk dat voldoening geeft? Ga voor een baan in de zorg! Als het je bevalt, ligt de weg voor je open. Door opleidingen en trainingen kun je alsnog een diploma halen en doorgroeien naar andere zorgfuncties. Ook als je net als ik op onderzoek uit wilt in de sector zorg en welzijn: kom zorgen dan

Leren en werken in zorg en welzijn - verhalen van student Loes

Lees ook de andere verhalen van zorgstudent Loes over leren en werken in de zorg in deze blogs: 

*de zorgorganisatie waar je werkt, bepaalt of er salaris over (een deel van je) schooluren wordt betaald.