Beroep: Helpende (Plus)

Ben jij zelfverzekerd en een echte aanpakker en wil jij je elke dag met hart en ziel inzet voor het wel en wee van jouw cliënten, dan past de functie van helpende wellicht erg goed bij jou.

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. In je werk als helpende heb je vaak te maken met mensen die door de achteruitgang van hun gezondheid niet meer alle (zorg)taken zelf kunnen uitvoeren. Ouderen, zieke mensen of mensen met beperkingen hebben soms hulp nodig om zo goed mogelijk te blijven functioneren. Je ondersteunt deze mensen en houdt zoveel mogelijk rekening met hun wensen en gewoontes.

Het uitgangspunt bij al je werkzaamheden is dat jouw cliënten zoveel mogelijk taken zelf blijven uitvoeren. Jij stimuleert hen daarin.

Je hebt veel contact met de cliënten en werkt nauw samen met je collega's. Zo krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen bij hun werkzaamheden.

Helpende in een zorgorganisatie
Als helpende in een zorgorganisatie doe je huishoudelijk werk in de kamers van bewoners van bijvoorbeeld woonzorgcentra, verpleeghuizen of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Daarnaast breng je maaltijden rond of bereid je zelf de maaltijden en verricht je verzorgende taken, zoals aan- en uitkleden, verzorging van het haar, mondverzorging en helpen bij het eten. Als mensen slecht ter been zijn, help je hen in en uit bed.

Helpende in de thuiszorg
In de thuiszorg werk je als helpende vaak met ouderen, maar je kunt ook zieken, mensen met beperkingen (gehandicapten) of andere hulpbehoevenden helpen. Je doel is om ondersteuning te bieden waardoor cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Je verricht huishoudelijk werk en hebt een beperkt aantal verzorgende taken.

 

Als helpende plus weet je veel van veelvoorkomende ziektebeelden (COPD, CVA) en ontwikkel je inzicht in onbegrepen gedrag. Je gaat aan de slag met het controleren en toedienen van medicatie, het verzorgen van wonden en het toepassen van eerste hulp. Ook heb je geleerd een  blaaskatheter en maagsonde te observeren en controleren en ga je aan de slag met het meten van de bloeddruk en polsslag. 

Als je eenmaal helpende (plus) bent, kun je trouwens heel makkelijk doorleren voor verzorgende (IG) of verzorgende C.