Medewerker maatschappelijke zorg

Medewerker maatschappelijke zorg is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende functies waarin je begeleiding en zorg biedt. Je helpt cliënten zo zelfstandig mogelijk te functioneren tijdens de dagelijkse bezigheden en in de maatschappij.
Je ondersteunt cliënten bij de persoonlijke verzorging en/of op het gebied van wonen, dagbesteding of vrije tijd. Er zijn diverse functies waarin je maatschappelijke zorg biedt. Denk aan een activiteitenbegeleider, jobcoach, een maatschappelijk werker en een woonbegeleider in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg of psychiatrie.

In dit beroep heb je direct contact met cliënten. Het is daarom belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan en betrokken en geduldig bent.

Taken medewerker maatschappelijke zorg

Omdat dit zo’n brede term is, zijn er ook veel verschillende taken die jij mag doen als jij een van de functies binnen deze groep kiest. Bijvoorbeeld:

  • het organiseren en uitvoeren van activiteiten zoals sportmiddagen of workshops
  • een oplossing zoeken voor problemen als een verslaving of schulden
  • het voeren van (therapeutische) gesprekken
  • cliënten motiveren, activeren of sturen
  • praktische hulp bieden zoals een plan van aanpak maken voor je cliënten

De werkvelden

Zoals we hiervoor al zeiden, zijn er in de maatschappelijke zorg veel functies waar je terechtkunt. Dat betekent ook dat er veel verschillende werkvelden zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als begeleider of groepsleider in een activiteitencentrum of op een woonvoorziening. Je cliënten kunnen een lichamelijke beperking hebben, maar ook geestelijke problemen. Deze mensen kom je tegen in diverse werkgebieden, zoals de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, sociaal werk en de ouderenzorg. Je kunt groepen begeleiden, maar je kunt ook kiezen voor de een-op-een zorg.

Er zijn binnen dit vakgebied ontzettend veel opties en wij hebben er meerdere voor je op een rij gezet, zodat je kunt kijken wat het best bij jou past.

Ontdek alle werkvelden

Opleiding

Welke opleiding je moet volgen, is afhankelijk van de baan waarvoor jij wil gaan. Opleidingen in de zorg vind je zowel op mbo-, als hbo- en universitair niveau. Bij het mbo heb je vaak een combinatie van werken en leren waardoor je al meteen veel ervaring op doet en echt ondergedompeld wordt in het werkveld. Bij het hbo gebeurt dit onderdompelen in de praktijk door middel van stages.

Salaris en vacatures

Je bent vast benieuwd wat je binnen deze functies zou kunnen verdienen of wat de vacatures zijn. Om dit goed te ontdekken, moet je eerst weten welke specialisatie je kiest. Als je vervolgens een keuze hebt gemaakt, kies je de baan van jouw functie en vind je zowel salarissen als vacatures op onze website.

Naar alle salarissen in de zorg   Bekijk de vacatures

Gratis loopbaancoaching

Werken in de zorg is prachtig. Je kunt echt iets betekenen voor mensen en dat geeft veel voldoening. Misschien weet je al wel dat je het wilt, maar weet je nog niet wat dan precies. Wij helpen je dan graag op weg door middel van loopbaancoaching. We ontdekken dan samen wat er echt bij jou past. Kijk je liever eens mee in de praktijk? Dan hebben we verschillende oriëntatiemogelijkheden waar jij het werkveld echt kunt ervaren.

Ik wil gratis loopbaancoaching