Deel dit:

Het waren moeilijke tijden voor de Iraanse Ferry. Ze vluchtte een paar jaar geleden uit Iran.

Ze liet haar vertrouwde leven achter zich. Maar één ding stond voor de verpleegkundige als een paal boven water. In Nederland wilde ze ook in de zorg aan de slag. En dat is gelukt. 

De goedlachse Iraanse (51) werkt alweer enige tijd bij zorgcentrum Hieronymus in Weert. Ze werkt er als Verzorgende IG. “In Iran was ik verpleegkundige. Ik werkte in een privéziekenhuis van een oliemaatschappij. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt. Interne geneeskunde, de kinderafdeling, de operatiekamer en op de spoedeisende hulp. Maar helaas moesten we weg uit Iran. We zijn gevlucht vanwege de politieke situatie.”

Ferry kwam met haar gezin in Echt terecht. Ze had het moeilijk in haar eerste jaar in Nederland. “Ik was in de war. Alles was zo anders hier. Ik heb in Iran altijd gewerkt en opeens waren we hier van anderen afhankelijk. Dat wilde ik niet. Ik wilde weer aan de slag en mijn eigen geld verdienen. Het liefst in de zorg.”

Pittig traject

Ze ging op zoek naar informatie om ook in Nederland als verpleegkundige aan de bak te komen. Via het project Sterk in je Werk kwam ze in contact met loopbaancoach Desirée Hintzen. Om te werken als verpleegkundige moet Ferry zich inschrijven in het register Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Desirée: “En daar is best wel wat voor nodig. Het is een pittig traject. Je diploma moet in Nederland erkend worden, je moet een aantal toetsen afleggen en hebt een verklaring van bekwaamheid nodig. Daarnaast moet je de Nederlandse taal goed spreken.”

“Ik heb het heel erg naar mijn zin. Maar ik wil stapje voor stapje weer toewerken naar het niveau van verpleegkundige. Eerst de taal goed leren en nog wat zelfvertrouwen opbouwen. Ik moet ook mijn rijbewijs halen. Dan kan ik uiteindelijk wel aan de slag als verpleegkundige. Stapje voor stapje kom ik er wel.”

Ferry is vastberaden om dit traject af te leggen. Maar eerst wil ze werken aan de taal én haar rijbewijs halen. Ondertussen werkt ze wel al weer enige tijd in de ouderenzorg bij Land van Horne in Weert. Ze heeft een functie waarbij geen BIG-registratie nodig is. “Ik zag een vacature voor een Helpende en heb gereageerd. Ik werd aangenomen. Nu heb ik inmiddels een vast contract als Verzorgende IG.

Misschien is Sterk in je Werk loopbaancoaching ook iets voor jou?