Deel dit:

Je bent er een tijdje uit geweest en wilt weer werken in de zorg. Misschien heb je ooit een carrièreswitch gemaakt, maar laat de sector je toch niet los. Of misschien heb je geholpen via ‘Extra handen in de zorg’ en kriebelt het nu om echt terug de zorg in te gaan. Wat moet je dan weten over herintreden in zorg en welzijn?

Een carrièreswitch is altijd een spannende stap. Ook als dat terug naar een werkveld is waar je al een achtergrond in hebt. Gelukkig kun je je alvast wat beter voorbereiden met onderstaande tips en aandachtspunten. Welkom terug in de zorg!

De zorg is veranderd

Wet- en regelgeving, nieuwe technieken, andere werkwijzen, automatisering en digitalisering... De zorg verandert veel en snel. Het is dus handig om je geheugen op te frissen, of je nu pas kort of allang niet meer in de zorg werkzaam bent.

Lastig? Begin hier:

Terug de zorg in: bijscholing via voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen

Jouw situatie is vast ook veranderd

De sector verlaten is niet een beslissing die je zomaar neemt. Wat gaf voor jou destijds de doorslag? Waar zat het ‘m voor jou precies in dat je wilde uittreden? Dat kunnen allerlei dingen geweest zijn, bijvoorbeeld:

  • Je haalde niet meer voldoende plezier uit je werk in de zorg
  • Je had moeite met een goede werk-privébalans door de onregelmatige diensten
  • Je kon je niet meer vinden in ontwikkelingen in de organisatie of de zorg zelf
  • Je wilde meer groeien en uitgedaagd worden dan toen mogelijk was
  • Je moest je teveel bezig houden met randzaken zoals administratie
  • Je kon niet meer in zorg en welzijn blijven vanwege een medische reden
  • Je vond simpelweg ergens anders een mooie uitdaging

Het is goed om even bij je beweegredenen stil te staan, maar onthoud ook: het zou zomaar kunnen dat die situatie niet meer van toepassing is. De zorg is misschien wel genoeg veranderd, dat jij nu met een gerust hart kunt herintreden in de zorg.

Ook kan het zo zijn dat je eigen situatie anders is. Misschien haal je bij je nieuwe werkgever toch ook niet genoeg voldoening uit je werk. Of zijn de kinderen inmiddels ouder en hoef je geen hoofdkostwinner meer te zijn. Allemaal redenen die jou kunnen doen besluiten toch weer je zorghart te volgen.

Tip: bepaal wat je nu wilt

Je weet vanuit het verleden wat je absoluut niet wilt, dus kun je bepalen wat je nu wel wilt. Waarom wil je terug de zorg in? Wat beweegt jou om je zorghart weer te volgen? Zijn er bepaalde werkvelden of beroepen die je aantrekken? Wat matcht het beste met jouw arbeidsverleden, je huidige situatie, je competenties en je wensen? Zet dit alvast op een rijtje, dat maakt het makkelijker je verder te oriënteren.

Je kennis en kwalificaties hebben een update nodig

Ongetwijfeld heb je de kennis nog wel in je hoofd, maar dit moet je ook aan kunnen tonen. Of je zomaar kunt herintreden in dezelfde functie, hangt af van je kwalificaties. Zoek dus goed uit of deze nog geldig zijn.

Het kan zo zijn dat je bijscholing nodig hebt. Als cursus of training, of als volledige opleiding. In dat laatste geval is leer-werktraject aan te raden. Zo spijker je je kennis bij zonder helemaal terug de schoolbanken in te hoeven.

Terug de zorg in met hulp van je netwerk en een loopbaancoach

Een warm welkom terug in de zorg

Zorg en welzijn is een samenwerking. Samen zorgwerk doen, met z’n allen iets waardevols doen – dat verbindt ons. Dat is een fijn gevoel én geeft je opties als herintreder. Je oude netwerk staat vast en zeker nog voor je klaar. Knoop eens een gesprek aan met een oud-collega of je voormalig leidinggevende. Wie weet staan ze te springen om jou weer in hun team te hebben, of weten ze ergens anders wel een plekje voor je.

Makkelijker met een loopbaancoach

Zoals je merkt, kan terug de zorg in gaan best een traject zijn. Je staat voor een spannende keuze en zit misschien met vragen of twijfels. Wat als je door de bomen het bos niet meer ziet? Wat als je terug naar school moet? Daarom is het geen gek idee om je herintreding samen met een loopbaancoach aan te vliegen.

De loopbaancoaches van Sterk in je werk weten wat er in de sector speelt én hoe ze jou moeten begeleiden. Ze helpen je bepalen wat voor jou een goede richting is en welke stappen je daarvoor moet zetten. Met een gratis loopbaantraject krijg jij de ondersteuning die je nodig hebt bij het zetten van jouw eerste stap terug de zorg in.

Ja, ik wil gratis loopbaancoaching!