Deel dit:

“Vervelen vind ik vervelend”, lacht de joviale Suzanne (48) als ze vertelt over haar rijke werkverleden. Die weerspiegelt haar nieuwsgierige aard, drang naar ontwikkeling en werken met mensen. Via het slagersvak, de automotivesector, juridisch secretariaatswerk en een eigen broodjeszaak ontdekte ze haar echte passie: werken met jongeren.

Aanleiding carrièreswitch: Suzannes verhaal Terwijl haar broodjeszaak op volle toeren draaide, ging Suzanne op zoek naar een zorgorganisatie om een BBL-leerwerktraject te volgen. Een drukke combi, maar wel één die haar motiveerde. De jeugd die ze in haar zaak ontmoette, was namelijk de aanleiding voor haar carrièreswitch.

Suzanne deelt haar verhaal: “Mijn zaak Soezies was gevestigd op treinstation Meerssen, dat bekend stond om overlast door hangjongeren. Zij haalden in mijn zaak hun broodjes. Ik raakte met ze in gesprek, veroordeelde ze niet en ze kregen vertrouwen in me. Door mijn inspanningen verbeterde het gevoel van sociale veiligheid op het station. Dat werd gewaardeerd door omwonenden, wijkagenten, BOA’s en ambtenaar Orde en Veiligheid van de gemeente, maar ook een regionale welzijnsorganisatie. Een medewerker daar vroeg me te solliciteren. En zo kwam het balletje aan het rollen.

Het werd een puzzeltocht, maar mede dankzij loopbaancoaching ben ik nu gediplomeerd persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg MMZ4. In september start ik met de duale hbo-opleiding Social Work aan Zuyd Hogeschool. Na die specialisatie kan ik me registreren bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.

Gratis loopbaancoaching

“Tijdens de puzzeltocht kwam ik via Zorgnet Limburg achter het bestaan van het gratis loopbaancoachingtraject Sterk in je werk" vertelt Suzanne. “Zo kwam ik in contact met Sylvia Feij. Zonder haar had mijn zoektocht rondom loopbaanverandering zeker langer geduurd. Loopbaancoaching is echt een aanrader als je een carrièreswitch wilt maken naar zorg en welzijn.”

Coaching als navigatie

Coaching bood Suzanne de navigatie die ze nodig had. Ze vertelt: “Met de doortastende Sylvia had ik direct een klik. Ze voelde haarfijn aan dat ik behoefte had aan bevestiging, finetunen en de weg vinden in de zorgsector. Ze toonde routeopties, maar liet mij sturen. Daardoor doe ik nu wat me energie geeft: door te ondersteunen en begeleiden de kleur van de dag veranderen van een jongvolwassene.”

Kernvraag leidend voor loopbaanadvies

Sylvia glimlacht vol blijdschap als ze dat hoort en zegt: “Het is zo mooi om te zien wat loopbaanadvies doet als het goed is afgestemd op iemands kernvraag. Deze filter ik uit het verhaal en verdiepende vraaggesprek met kandidaten.” Ze licht toe: “De loopbaanwaarden- en persoonlijkheidstest bevestigde dat de ingeslagen richting bij Suzanne past. Ik structureerde het aanbod opleidingen, organisaties en functies. In ons laatste gesprek had Suzanne een duidelijke ‘routekaart’. Dat wakkerde haar toch al energieke persoonlijkheid aan vervolgstappen te zetten.”

“Welke keuze je ook maakt; het is goed zolang je ‘m bewust maakt”, aldus Sterk in je werk-coach Sylvia.

Zorgcarrière op stoom

Sylvia’s persoonsgerichte loopbaancoaching hielp Suzanne een zorgcarrière op stoom te brengen waar ze trots op is: “Ik werd aangenomen bij Koraal, een werkgever die mijn ondernemende geest waardeert en stimuleert. Ik haalde mijn mbo-diploma Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4 binnen 17 maanden (1 jaar reguliere BBL, waarna overstap naar versnelde flexopleiding). En in het kader van mijn vervolgstudie ga ik licht verstandelijk beperkte jongeren van 18-30 jaar begeleiden bij zelfstandig wonen en werken.”

Loopbaanadvies voor carrièreswitcher, zorgprofessional en student

Sylvia over loopbaanadvies: “Of je nu van je huidige carrière wilt switchen naar zorg en welzijn, of al zorgprofessional of zorgstudent bent; je kunt in circa 3 maanden gratis 3 activiteiten, zoals gesprekken, tests of workshops doen. In het Sterk in je werk-boekje met loopbaanvragen en -tips, kun je alles vastleggen. De loopbaancoaching staat los van werkgevers, waardoor je je vrij kunt voelen alles te delen. Mijn missie in het traject: je bewustmaken, regie (terug)geven en helpen daar te komen waar je wilt zijn, zelfs al weet je vooraf niet waar dat is.”

Aanmelden loopbaancoaching

Kun jij net als Suzanne ondersteuning van een coach zoals Sylvia gebruiken voor je carrièreswitch naar zorg en welzijn? Aanmelden kan bij Zorgnet Limburg: gratis Sterk in je werk-loopbaancoaching.

Ook interessant: bekijk de activiteiten in onze agenda en kom op een gemakkelijke manier in gesprek met verschillende werkgevers. Of bezoek een van onze Ontdekdezorg activiteiten!