Deel dit:

Meike Stassen (20) is derdejaars duaal-student HBO Verpleegkunde, waarbij ze als leerling verpleegkundige werkt op de psychogeriatrische afdeling van wijkzorgcentrum Heereveld van MeanderGroep. In haar tweede jaar heeft zij stagegelopen bij de thuiszorg van dezelfde zorgorganisatie. Dat beviel zo goed, dat ze vervolgens ook haar vakantiewerk daar heeft gedaan.

Een keuze die goed heeft uitgepakt, want nu heeft Meike een veel beter beeld van wat er allemaal mogelijk is. “Als je een opleiding in de zorg volgt, is het juist leuk om ergens te werken waar je nog nooit gewerkt hebt. Zo kun je je horizon verbreden.”

Vakantiewerk in de thuiszorg: zelfstandig en divers

Vakantiewerk in de zorg bleek heel anders dan stagelopen. Omdat Meike tijdens haar stage bepaalde modules had behaald kon ze nu voor  zelfstandiger te werk gaan en was haar takenpakket een stuk uitgebreider dan toen ze stage liep bij MeanderGroepZo mocht ze nu bijvoorbeeld zelf bepalen hoe en wanneer ze haar eigen route liep.

“Sommige mensen hielp ik met medicijnen, anderen met het aantrekken van steunkousen, weer anderen met wassen of het bed in- en uitkomen. Heel afwisselend dus. Thuiszorg is bovendien heel anders dan intramuraal werk. Intramuraal heb je alle voorzieningen bij elkaar, maar bij iemand in de privésetting moet je het doen met de dingen die je daar hebt.”

Loopbaanoriëntatie in de praktijk

De uitdaging, afwisseling en dankbaarheid van bewoners maakten het vakantiewerk voor Meike juist zo leuk. Waar kwam dan toch de switch naar intramuraal vandaan? “Ik miste het hebben van een vast team. Hier in het wijkzorgcentrum leren we veel van elkaar. Ook heb je een nog hechtere band met bewoners.”

Precies dat is wat Meike betreft hét grote voordeel van vakantiewerk: dat ze zich kon oriënteren op welk werkveld bij haar paste. Ze weet nu wat voor haar de voor- en nadelen van thuiszorg zijn en kan dus de rest van haar duaal-studie verpleegkunde – en straks haar loopbaan – goed vormgeven.

“Als je nog niet helemaal zeker weet wat je wilt, is juist vakantiewerk een hele goede bevestiging. Je bent geen stagiair, maar ervaart echt hoe het nou is om zelfstandig te werken in de zorg en of dit bij je past. Het is belangrijk dat je alle vlakken van de zorg een keertje hebt gezien. Pas dan kun je je keuze maken.”

“Het is belangrijk dat je alle vlakken van de zorg een keertje hebt gezien. Pas dan kun je je keuze maken.”

‘Iedereen zou het een kans moeten geven’

Vakantiewerk in de zorg is dus een enorme kans voor oriëntatie en om ervaring op te doen. Maar los daarvan is het ook gewoon ontzettend leuk. Of je nu al een zorgachtergrond hebt of niet. Meike beaamt:

“Werken in de zorg is werken met je hoofd, hart en handen. Iedereen zou het een kans moeten geven!”

Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Vakantiewerk is er volop: organisaties zijn hard op zoek naar vakantiekrachten. Maak van jouw vakantiewerk je droombaan!

Ontdek het vakantiewerk dat bij jou past

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vul je profiel aan

Ik ben


Bedankt voor je aanmelding.