Werken in de jeugdzorg

Gelukkig gaat het goed met de meeste jeugdigen in Nederland. Toch heeft zo’n 11% van hen de ondersteuning van jeugdzorg nodig. De ene keer gaat het om een puber die vragen heeft over verliefdheid. De andere keer ga je een traject in met een jongere die te maken heeft met kindermishandeling, misbruik of criminaliteit. Wat er ook speelt: het is belangrijk dat jij hulp geeft, want; de jeugd heeft de toekomst. Je biedt die hulp vaak in de functie van jeugdzorgwerker. Dat kan je thuis doen of in een jeugdinstelling, aan een individu of gezin en voor korte of lange termijn.

Waarom werken in de jeugdzorg?

Mocht je je nog afvragen waarom werken in de jeugdzorg enorm betekenisvol is: in deze sector van Zorg en Welzijn biedt jij jongeren de hulp die ze nodig hebben om veilig op te groeien, te kunnen leren en dus later te kunnen werken. Je bouwt flink aan diepe en intensieve relaties en probeert je jonge cliënten iedere dag weer perspectief te bieden. En hoewel je volgens specifieke hulpverleningsmethodieken werkt, is ook je eigen persoonlijkheid ontzettend belangrijk om je taken goed uit te kunnen voeren. Het is een baan waar je jouw hart in stopt, waar je iedere dag weer vol passie aan begint, en vooral waar je ontzettend veel voldoening uit haalt.

Als jij komt werken bij jeugdzorg...

  • ...ga jij kinderen en jongeren helpen veilig op te groeien
  • ...werk je zowel met de cliënten zelf als hun ouders of verzorgers
  • ...pak je samen verschillende problemen aan
  • ...heb je een baan waar je jouw hart in stopt

Hoe ziet werken in de jeugdzorg eruit?

Jeugdzorg is precies wat het woord zegt: zorg voor de jeugd. Je kunt jeugdzorgorganisaties onderverdelen in jeugdbescherming en -reclassering enerzijds, en jeugdhulp anderzijds. Beide zijn speciaal voor kinderen en jongeren die problemen hebben en/of deze veroorzaken. Dat kunnen allerlei verschillende problemen zijn. Zo kun je met een puber werken die vragen heeft over verliefdheid, maar ook met jongeren die met ernstige zaken zoals kindermishandeling, misbruik of criminaliteit te maken heeft.

Net zoals overal in zorg en welzijn, staat het belang van je cliënt voorop in de jeugdzorg. Je bouwt flink aan diepe en intensieve relaties en probeert je cliënten iedere dag weer perspectief te bieden. Hoewel je volgens specifieke hulpverleningsmethodieken werkt, is ook je eigen persoonlijkheid ontzettend belangrijk om je taken goed uit te kunnen voeren. Het is een baan waar je jouw hart in stopt, waar je iedere dag weer vol passie aan begint, en vooral waar je ontzettend veel voldoening uit haalt.

Welke banen zijn er in de jeugdzorg?

Kom je werken bij jeugdzorg, dan ben je meestal een jeugdzorgwerker. Dat kan op niveau A, B, C (hbo) en D (mbo). Niet elke jeugdzorgwerker heeft hetzelfde takenpakket, dus kijk altijd goed bij de functieomschrijving van een vacature wat jou te wachten staat. Andere functies in de jeugdzorg zijn bijvoorbeeld pedagogen, psychologen, educatiemedewerkers, begeleiders, jeugdhulpverleners, jeugdbeschermers, jeugdhulpverleners en jeugdreclasseerders. Kijk op YouChooz.nl voor een overzicht van alle functies.

Als jeugdhulpverlener werk je vaak niet alleen met het kind zelf, maar ook met de ouders of verzorgers. Een intensieve en uitdagende taak. Daarom moeten jeugd- en gezinsprofessionals (jeugdzorgwerkers), pedagogen en psychologen zich laten registeren in het SKJ. Wat dat precies inhoudt? Vind het antwoord in de SKJ-registratie FAQ.

Bekijk actuele vacatures in de jeugdzorg

Spreekt het werkveld je aan? Bekijk dan vacatures in de jeugdzorg in Limburg. Je kunt jeugdzorgwerker worden op niveau A, B, C (hbo) en D (mbo). Daarbij geld dat het takenpakket per organisatie varieert. Kijk in vacatures altijd goed bij de functiebeschrijving, zodat je weet wat jou te wachten staat. In de jeugdzorg zijn ook vacatures voor pedagoog, psycholoog, educatiemedewerker, begeleider, jeugdhulpverlener, jeugdbeschermer, jeugdhulpverlener en jeugdreclasseerder. Op YouChooz.n vind je alle jeugdzorgfuncties.

Naar vacatures 

Werken in jeugdzorg zonder diploma

Wil je werken bij jeugdzorg, dan kan dat niet zonder diploma. Heb je nog geen ervaring, bekijk dan de opties voor werken en leren in jeugdzorg. Zo is een duaal- of BBL-opleiding een goede optie om over te stappen naar dit werkveld.

Over werken en leren

Verder geldt dat je als jeugd- en gezinsprofessional (jeugdzorgwerkers), pedagoog en psycholoog een SKJ-registratie nodig hebt. Je werkt namelijk met een kind én de ouders of verzorgers. Wat dat precies inhoudt, lees je in de SKJ-registratie FAQ.