Deel dit:

Waarom wil je in de zorg werken? Werkplezier in de zorg vind je op zoveel verschillende manieren. We geven je hier zes redenen om in de zorg te werken. Lees verder en ontdek waarom werken in de zorg zo interessant, leerzaam, waardevol en gewoon leuk is!

Waarom wil ik in de zorg werken? Zorgmedewerkers beantwoorden deze vraag in hun persoonlijke Ik Zorg-verhalen.

Je bent keihard nodig

Aan werkgelegenheid geen gebrek. Nu en in de toekomst, want er zullen steeds meer mensen zijn die zorg nodig hebben. Dat biedt jou veel mogelijkheden. Werkgevers staan om je te springen. Je kunt zo’n beetje overal aan de bak en hebt best wat zeggenschap over zaken zoals je werktijden en soms zelfs de invulling van je functie.

Waarom werken in de zorg: dankbaar werk in zorg en welzijn

En dat personeelstekort waar je zoveel over hoort? We doen er met z’n allen juist veel aan om aan iedereen te laten zien waarom werken in zorg en welzijn een topkeuze is. En dat werkt: we zien een groeiende waardering voor en interesse in de sector, bijvoorbeeld door het actieprogramma ‘Werken in de zorg’, de landelijke Ik Zorg-campagne en de vele media-aandacht en initiatieven in tijden van corona. Help jij ook mee?

Je groeit ontzettend

Een leven lang leren: veel sectoren die het roepen, maar weinig die het écht waarmaken. Zorg en welzijn is daar één van. Je kunt blijven groeien en ontwikkelen. Veel organisaties bieden interne opleidingstrajecten aan en er zijn allerlei mogelijkheden tot bijscholing in de zorg. Zorgwerk is werk dat jou lange tijd voldoening en plezier zal geven.

Jim: 'De zorg is echt mijn passie, het doorgroeien een mooi extraatje'

Je mag veel zelf bepalen

Natuurlijk niet álles, maar binnen zorg en welzijn heb je veel flexibiliteit. Parttime werken en daarnaast een opleiding volgen? Liever geen nachtdiensten draaien omdat dat niet combineert met je gezinsleven? De vrijheid hebben om je eigen route uit te stippelen? Je ontwikkelen op jouw manier? Dat kan gewoon. Alles in goed overleg, maar je kunt dit soort voorkeuren altijd aangeven. 

Waarom werken in zorg en welzijn: werkplezier in de zorg

Je verveelt je nooit

En dan bedoelen we niet vanwege de drukte. Eén van de voordelen van werken in de zorg, is dat elke dag weer iets anders brengt. Nieuwe cliënten met al hun verschillende zorgvragen. Complexe ziektebeelden en de diversiteit aan taken en mogelijkheden om hiermee om te gaan. Rappe ontwikkelingen op het gebied van zaken zoals techniek en wet- en regelgeving. Dat houdt het werk interessant, afwisselend en uitdagend.

Ook binnen één functie of werkveld houd je je niet elke dag met hetzelfde bezig. Help je het ene moment helpen met aankleden, ben je het volgende ogenblik druk met verpleegtechnische handelingen. Of je wisselt af tussen jongere en oudere cliënten. Er is eigenlijk geen aspect binnen zorg en welzijn dat eentonig is!

Hetty: 'De afwisseling spreekt mij echt aan!'

Je doet het samen

Zorgwerk is teamwork. Alle soorten en maten zorgmedewerkers zijn even hard nodig om er een succes van te maken. Je staat er dan ook nooit alleen voor. Als je een helpende hand nodig hebt, springt er ongetwijfeld een collega op. Iedereen mag elkaar vragen stellen en om advies vragen.

En – niet onbelangrijk – het is naast nuttig vooral ook gewoon heel leuk. Je bent elke dag onder de mensen, zowel collega’s als cliënten. Je werkt bijna altijd in een team en knoopt bij iedere cliënt weer even een gesprek aan. Daar komen altijd wel weer goede verhalen uit voort. Aan het einde van de dag is jouw sociale batterij helemaal vol!

Waarom werken in de zorg: samenwerking

Je maakt de wereld beter

Waarom kies je voor de zorg? Omdat je een groot hart hebt. Hart voor mensen, voor zorgwerk, voor een betere wereld. Werk je in de zorg, dan doe je werk van betekenis. Zelfs de kleinste handelingen kunnen echt een verschil maken in het leven van een cliënt. Tel al die handelingen bij elkaar op en je hebt een maatschappelijke bijdrage die niet te onderschatten valt. Jij maakt de wereld een stukje beter.

Waarom werken in de zorg: weet jij het?

Hopelijk heb je nu een goed beeld van waarom in de zorg werken het waard is. Uiteindelijk weet je zelf het beste waarom jij in de zorg wilt werken. Kriebelt het bij je om in zorg of welzijn te komen werken, duik dan eens dieper in de mogelijkheden. Bekijk bijvoorbeeld de stappen van een carrièreswitch of doe jezelf een gratis loopbaancoach cadeau. Laat je verrassen en sluit je aan!

Bezoek het loopbaanloket