Beroep: Zorgcoördinator

In de zorg wordt veel samengewerkt. Binnen multidisciplinaire teams zorgen zorgmedewerkers in allerlei functies er samen voor dat elke cliënt de juiste behandeling en begeleiding krijgt. Om dit soepel te laten verlopen, is er de zorgcoördinator. Een functie waarin je jouw kennis van de zorg inzet om alles in goede banen te leiden.

Wat doet een zorgcoördinator?

Als zorgcoördinator ben jij er waakzaam op dat de zorg- en dienstverlening voor cliënten zo goed en efficiënt mogelijk nageleefd wordt. Je zorgt dat ieders neus dezelfde kant op staat en dat iedereen weet wat er wanneer moet gebeuren. Als zorgcoördinator zijn jouw taken onder andere het coördineren van verschillende werkzaamheden, het begeleiden van collega’s in hun taken en ontwikkeling, en het bewaken van doelstellingen van de organisatie. Daarnaast houd je je nog altijd bezig met zorggerelateerde taken.

Je kunt werkzaam zijn als zorgcoördinator in de thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg, om maar wat werkvelden te noemen. De functie van zorgcoördinator komt ook in het onderwijs voor, de invulling ziet er dan wel net wat anders uit. We hebben het hier specifiek over zorgcoördinator in de zorg.

 

Functiebeschrijving zorgcoördinator:

  • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Niet bang om initiatief te tonen
  • Flexibel, creatief, buigzaam
  • Sterk in je schoenen, veel veerkracht
  • Goed in overzicht houden en mensen aansturen
  • Snel kunnen schakelen, omgaan met onvoorziene situaties
  • Kennis van en ervaring in de zorg.

Opleiding tot zorgcoördinator

Juist omdat het zo’n veelzijdig beroep is, zijn er verschillende opleidingen zorgcoördinator te vinden. Zo kun je zowel een opleiding zorgcoördinator op het hbo als het mbo volgen. Er zijn zelfs cursussen zorgcoördinator beschikbaar, voor als je jouw kennis en vaardigheden wilt bijspijkeren. Welke opleiding tot zorgcoördinator voor jou de beste keuze is, ligt dus maar net aan je vooropleiding en wat jij precies wilt gaan doen.

Meer over leerroutes

Een keuze maken lastig? Informeer eens bij een opleidingsinstituut of ga in gesprek met een gratis loopbaancoach om te ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn.

Doorgroeien naar zorgcoördinator

Dit beroep is een mooie doorgroeifunctie. Zo’n coördinerende rol is een goede optie als je meer verantwoordelijkheid wilt. Vanuit bijvoorbeeld de functie verpleegkundige of EVV kun jij je hiernaartoe ontwikkelen. Jouw eigen ervaring met verzorgen en verplegen is in deze functie perfect inzetbaar om de zorg in z’n geheel goed te laten verlopen.

Belangrijk is dat jij gedurende je loopbaan veel kennis van de verschillende functies en taken hebt opgebouwd. Dit omdat het straks aan jou is om het overzicht te bewaken en alle betrokken partijen aan te sturen. Jij bent degene die een antwoord heeft op alle (zorg)vragen.

Zorgcoördinator vacatures

Lijkt de functie van zorgcoördinator jou wel wat? Bekijk dan direct vacatures zorgcoördinator om te zien waar jij zoal terecht kunt. De organisatie waarbij je wilt solliciteren kan je meer vertellen over de vacature. Zo blijf jij stappen zetten in je carrière binnen zorg en welzijn.