Werken in de gehandicaptenzorg

In Nederland wonen ongeveer 142.000 mensen met een verstandelijke beperking, ofwel mensen met een IQ onder de 70. Ook zijn er mensen die een lichamelijke of zintuiglijke beperking hebben, of een combinatie van deze drie. Bijna al deze mensen krijgen enige vorm van langdurige hulp. Daar is de gehandicaptenzorg op gericht. Benieuwd hoe werken in de gehandicaptenzorg eruit ziet? Lees hier meer!

Als jij komt werken in de gehandicaptenzorg...

  • …werk je met mensen die een zintuiglijke, lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebben
  • …ben jij er om ervoor te zorgen dat zij zo veel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden
  • …sta je iedere dag weer klaar om nieuwe en uiteenlopende vraagstukken op te lossen
  • …kom je vaak een heel eind met een grote dosis humor en creativiteit

Waarom werken in de gehandicaptenzorg?

Eigenlijk is dat heel simpel: omdat het een heel veelzijdig werkveld is waarin je mensen helpt hun eigen leven zo goed mogelijk te leiden. Kenmerkend aan de gehandicaptenzorg is dat begeleiding en ondersteuning in het dagelijkse leven altijd nodig zijn, in welke mate dan ook. Van het wonen en werken tot de dagbesteding, sociale activiteiten, de gezondheid en de veiligheid.

Jij gaat mensen bijvoorbeeld helpen met douchen, eten en de financiën, maar ook leer je hen hoe ze om moeten gaan met een prothese, rolstoel of blindengeleidehond. Soms zijn je cliënten ontzettend zelfstandig, soms hebben zij bij ieder aspect van hun leven zorg en ondersteuning nodig. Iedere dag sta je weer voor nieuwe vraagstukken die je met de nodige dosis humor, inlevingsvermogen en creativiteit op gaat lossen.

 

Welke banen in de gehandicaptenzorg zijn er?

Mensen met een beperking hebben op verschillende vlakken zorg en ondersteuning nodig. Ook kunnen ze dit op verschillende plekken krijgen, bijvoorbeeld thuis, op school, via dagbesteding of binnen de intramurale zorg. Daarom zijn er allerlei functies in de gehandicaptenzorg te vinden, van begeleider tot verpleegkundige. Een aantal voorbeelden van beroepen in de gehandicaptenzorg zijn:

Maar ook andere medewerkers zoals artsen, behandelaren (fysiotherapeuten, logopedisten, psychologen, etc.) en ondersteunend personeel (o.a. helpende, ondersteuner en huiskamermedewerker) zijn onmisbaar. Je kunt voltijd of deeltijd in dienst zijn, of bijvoorbeeld als bijbaan, flexmedewerker of vakantiekracht werken in de gehandicaptenzorg. Er is altijd wel plek voor jou in dit veelzijdige werkveld!

Een opleiding gehandicaptenzorg volgen?

Klinkt een van deze functies als iets voor jou, maar heb je nog geen ervaring in de gehandicaptenzorg? Geen punt. Je kunt meestal niet zonder diploma aan de slag, maar wel met een leerwerktraject alvast je opleiding direct met werkervaring combineren. In het bijzonder handig als je je wilt laten omscholen naar de gehandicaptenzorg. Kies voor BBL (mbo) of duaal (hbo) of informeer bij een organisatie naar een interne opleiding. Ontdek meer over werken en leren in de gehandicaptenzorg:

Over werken en leren

Ontdek vacatures in de gehandicaptenzorg in Limburg

Als je enthousiast bent geworden over werken in de gehandicaptenzorg, neem dan vooral een kijkje bij de openstaande vacatures! Je kunt natuurlijk ook eerst verder oriënteren met de verschillende activiteiten en informatie die we voor je hebben klaarstaan. Alvast welkom in de gehandicaptenzorg!

Naar gehandicaptenzorg vacatures